Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Εύκολη συνταγή λαχανικών: Ένας απλός οδηγός για να φτιάξετε υγιεινά σπιτικά τσιπς λαχανικών


Τσιπς λαχανικών: πολύχρωμα, νόστιμα και το ιδανικό vegan σνακ για πάρτι. Είτε χρησιμοποιήσετε παντζάρια, καρότα ή κολοκυθάκια, με τις σωστές μεθόδους και βήματα μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε σπιτικά τσιπς λαχανικά σε ελάχιστο χρόνο. Άλλωστε, μόλις μάθετε πώς να φτιάχνετε μόνοι σας τσιπς λαχανικών, αποτελούν το τέλειο σνακ τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Επιπλέον, τα τσιπς λαχανικών μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα πατατάκια από το σούπερ μάρκετ. 


Όλα αυτά είναι ωραία, αλλά προσέξτε - μόλις οι καλεσμένοι σας τα δοκιμάσουν αποκτήσουν, τα τραγανά πατατάκια θα εξαφανιστούν σε χρόνο μηδέν! Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς να φτιάξετε υγιεινά τσιπς λαχανικών με τρεις τρόπους: στο φούρνο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή απλά στη φριτέζα αέρα.

Πώς να φτιάξετε τσιπς λαχανικών: προετοιμασία


Τι κάνετε αν αγαπάτε τα λαχανικά, αλλά δεν θέλετε να προσφέρετε ωμά λαχανικά στους καλεσμένους σας σε ένα δείπνο; Λοιπόν, για αρχή, μην πανικοβάλλεστε! Συγκεντρώσαμε μια απλή συνταγή (ή τρεις!) για να φτιάξετε στο σπίτι σας τσιπς λαχανικών.   


Βήμα 1: Αγοράστε τα αγαπημένα σας λαχανικά - όσο πιο πολύχρωμα, τόσο το καλύτερο. Υπάρχει μια ποικιλία λαχανικών που είναι ιδανικά για να φτιάξετε σπιτικά τσιπς λαχανικών, όπως: 
 

  • Παντζάρια 
  • Καρότα
  • Ραπανάκια
  • Κολοκύθα 

 

Αν δεν σας αρέσει η επιλογή στο σούπερ μάρκετ, ελέγξτε τοπικές λαϊκές αγορές για εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε εκπληκτικά νόστιμα τσιπς λαχανικών χρησιμοποιώντας λάχανο, κολοκυθάκια, ακόμα και γλυκοπατάτα. 

 

Βήμα 2: Σκεφτείτε τα καρυκεύματα που θέλετε για τα σπιτικά σας τσιπς λαχανικών. Πριν σας δείξουμε πώς να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο φούρνο μικροκυμάτων, στο φούρνο ή στη φριτέζα αέρα, θα χρειαστείτε επίσης μερικά επιπλέον συστατικά μαζί με τα λαχανικά σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
 

  • Αλάτι
  • Πιπέρι 
  • Μπαχαρικά ή βότανα της επιλογής σας 

 

Οι σπόροι κύμινου, οι σπόροι μάραθου, το δεντρολίβανο ή η σκόνη τσίλι αποτελούν θαυμάσιες προσθήκες σε αυτό το τραγανό σνακ. 
Είναι τόσο εύκολο - δύο απλά βήματα για να επιλέξετε τα συστατικά για τα σπιτικά σας τσιπς λαχανικών. Τώρα ήρθε η ώρα να σας δείξουμε πώς να φτιάχνετε πατατάκια λαχανικών με τρεις τρόπους. 

 

Συμβουλή: Αν θέλετε τα τσιπς λαχανικών σας να είναι τραγάνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο περιέχει διάφορα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμπληρώνουν καλά μια ισορροπημένη διατροφή, και ταιριάζει απόλυτα γευστικά. Εναλλακτικά, θα σας δώσουμε αργότερα και μια εξαιρετική συμβουλή για το πώς να φτιάξετε μόνοι σας τσιπς λαχανικών χωρίς ή με πολύ λίγα λιπαρά. 

Πώς να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο φούρνο

Πώς να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο φούρνο

 

Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας τσιπς λαχανικών, ο φούρνος μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Ακολουθεί ο απλός οδηγός μας για να φτιάξετε σπιτικά τσιπς λαχανικών στο φούρνο.


Τι θα χρειαστείτε; 

 

  • Συστατικά (όπως παραπάνω) 
  • Αποφλοιωτής πατάτας 
  • Χαρτί κουζίνας 
  • Μπολ 
  • Ταψί ψησίματος 

 

Μέθοδος: 
 

  1. Αρχικά, κόψτε τα λαχανικά σας σε λεπτές φέτες με έναν αποφλοιωτή πατάτας. 
  2. Απλώστε τις φέτες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε με μια πρέζα αλάτι.
  3. Πιέστε τις φέτες χρησιμοποιώντας μια δεύτερη χαρτοπετσέτα για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία.
  4. Τοποθετήστε τα λαχανικά σε ένα μπολ, πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160°C. 
  6. Τοποθετήστε τις φέτες σε μία στρώση σε ένα ταψί στο φούρνο.
  7. Ψήστε τα λαχανικά σας για δέκα έως είκοσι λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά. Φροντίστε να ελέγχετε το χρόνο ψησίματός τους! Ελέγχετε τακτικά μέσα από το παράθυρο του φούρνου. Αν τα πατατάκια τυλίγονται και σκουραίνουν στις άκρες, είναι ένα καλό σημάδι ότι είναι έτοιμα.
  8. Αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε τα με τα μυρωδικά της αρεσκείας σας. Έτοιμα!

Τι χρειάζεστε;

Πώς να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο φούρνο μικροκυμάτων


Μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά τα τσιπς λαχανικών μπορούν να γίνουν και στο φούρνο μικροκυμάτων! Δείτε πώς θα το κάνετε.


Τι θα χρειαστείτε; 
 

  • Συστατικά (όπως παραπάνω) 
  • Παγωμένο νερό 
  • Χαρτί κουζίνας 
  • Μπολ 
  • Επίπεδο, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων πιάτο 
     

Μέθοδος: 
 

  1. Τοποθετήστε τις φέτες λαχανικών σε παγωμένο νερό για δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. 
  2. Ξεπλύνετε κάτω από κρύο νερό - αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την παρασκευή σπιτικών τσιπς λαχανικών από λαχανικά που περιέχουν περισσότερο άμυλο, όπως οι γλυκοπατάτες. Όσο περισσότερο άμυλο ξεπλένεται, τόσο πιο τραγανά θα είναι τα τσιπς λαχανικών. 
  3. Στεγνώστε καλά τα λαχανικά με μια χαρτοπετσέτα. 
  4. Ανακατέψτε τα λαχανικά σας σε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μπαχαρικά.   
  5. Καλύψτε το σκεύος σας για φούρνο μικροκυμάτων με χαρτί κουζίνας και απλώστε τις φέτες λαχανικών σε μία στρώση από πάνω. 
  6. Βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων και μαγειρέψτε τα μέχρι να γίνουν τραγανά. 

 

Αν φτιάχνετε μόνοι σας τα τσιπς λαχανικών στο φούρνο μικροκυμάτων να γνωρίζετε ότι κάθε στρώση πρέπει να μαγειρευτεί αρκετές φορές. Για παράδειγμα, τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται σε δύο φορές: 
 

  • Για γλυκοπατάτες, τοποθετήστε μια στρώση στο φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά. Στη συνέχεια, γυρίστε τις και μαγειρέψτε τις στη μισή ισχύ για ένα λεπτό. Επαναλάβετε αυτό το βήμα, γυρίζοντας κάθε φορά μέχρι να γίνουν καφέ και τραγανές.  
  • Αν θέλετε να μάθετε πώς να φτιάξετε τσιπς παντζαριού, σας προτείνουμε να τα μαγειρέψετε για δύο λεπτά. Και πάλι, γυρίστε τα και στη συνέχεια μαγειρέψτε τα στη μισή ισχύ για ένα λεπτό κάθε φορά, γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να γίνουν τραγανά. 

Πώς να φτιάξετε πατατάκια λαχανικών στη φριτέζα αέρα 


Για να φτιάξετε μόνοι σας τσιπς λαχανικών χωρίς ή με λίγο λάδι, μια φριτέζα αέρος, όπως το Philips Airfryer από τη συλλογή Viva Collection, είναι ο καλύτερός σας φίλος. Με αυτήν, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε νόστιμα τσιπς λαχανικών σε φριτέζα αέρος, τα οποία αποτελούν υπέροχα σνακ χωρίς ενοχές! Σε αντίθεση με τους φούρνους, η φριτέζα θερμού αέρα σας επιτρέπει να αλλάζετε το επίπεδο μαγειρέματος με το πάτημα ενός κουμπιού. 


Η τεχνολογία Twin TurboStar το Philips Airfryer έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το λίπος από το φαγητό σας και να το συγκρατεί όλο στον κάδο λίπους για εύκολη απόρριψη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ετοιμάσετε φαγητό με έως και 90% λιγότερο λίπος σε σύγκριση με μια παραδοσιακή φριτέζα, αλλά εξίσου τραγανό, και να φτιάξετε μόνοι σας τραγανά τσιπς λαχανικών - σχεδόν χωρίς λίπος ή λάδι. 

 

Για να φτιάξετε μόνοι σας τραγανά τσιπς λαχανικών στη φριτέζα θερμού αέρα, ακολουθήστε αυτή την απλή συνταγή για υγιεινά τσιπς λαχανικών. 
 

  1. Τοποθετήστε πρώτα τις λεπτές φέτες λαχανικών σας σε νερό για τριάντα λεπτά. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα λαχανικά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο. Αν φτιάχνετε σπιτικά τσιπς λαχανικών χρησιμοποιώντας κολοκυθάκια, λάχανο ή κάτι παρόμοιο, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.
  2. Σκουπίστε, αλατοπιπερώστε και τοποθετήστε τα λαχανικά στη φριτέζα σε όχι περισσότερες από τέσσερις στρώσεις.
  3. Τα ψήνετε στους 80°C για 20 έως 25 λεπτά. Ανακινείτε το καλάθι κάθε πέντε λεπτά για να μην κολλήσουν τα πατατάκια μεταξύ τους. 
  4. Όταν τα λαχανικά σας έχουν στεγνώσει, αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200°C για τα τελευταία πέντε λεπτά, για να δώσετε στα τσιπς λαχανικών σας την τελική όψη. Θα είναι παραδεισένια τραγανά και νόστιμα - ό,τι πρέπει για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο πάρτι ή να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας! 

 

Τώρα που σας δείξαμε πώς να φτιάξετε τσιπς καρότου, τσιπς πατάτας και κάθε άλλο είδος σπιτικών τσιπς λαχανικών με 3 εξαιρετικά απλούς τρόπους, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να φτιάχνετε αυτά τα νόστιμα, θρεπτικά σνακ. 

Ίσως σας αρέσει

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Εγγραφείτε για να απολαύσετε:

Έγκαιρη πρόσβαση σε προσφορές

Αποκλειστικές ημέρες και προσφορές για μέλη

Νέα σχετικά με την κυκλοφορία προϊόντων και συμβουλές για υγιεινό τρόπο ζωής.

*

Θα ήθελα να λαμβάνω διαφημιστικές επικοινωνίες με βάση τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά μου, σχετικά με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις εκδηλώσεις και τις προσφορές της Philips. Μπορώ να διαγραφώ εύκολα ανά πάσα στιγμή!

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.