Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά
VΤα λαχανικά μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος μας όταν πρόκειται για υγιεινή διατροφή, αλλά γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο να μαγειρεύετε τα λαχανικά χωρίς να χάνετε θρεπτικά συστατικά; Εξάλλου, τι νόημα έχει να συμπεριλάβετε όλα αυτά τα θρεπτικά λαχανικά, αν όλες οι βιταμίνες τους χάνονται στο νερό ή στο λίπος κατά το μαγείρεμα;
o Επειδή μπορεί να υπάρξει μια μικρή απώλεια βιταμινών με το μαγείρεμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στραφείτε εντελώς στα ωμά λαχανικά. Θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχουν απλοί τρόποι για να μαγειρεύετε σωστά τα λαχανικά, διατηρώντας παράλληλα τα τόσο σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε την επίδραση της θερμότητας στις βιταμίνες καθώς και απλά βήματα για τον πιο θρεπτικό τρόπο μαγειρέματος των λαχανικών.
Βιταμίνες ευαίσθητες στη θερμότητα Βιταμίνες ανθεκτικές στη θερμότητα
Πρώτα απ' όλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Σε γενικές γραμμές, κατά το μαγείρεμα των λαχανικών, οι βιταμίνες δεν καταστρέφονται, αλλά η θρεπτική τους αξία μπορεί να μειωθεί, ανάλογα με τον τρόπο που θα αποφασίσετε να τα μαγειρέψετε. Ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποικιλία των λαχανικών, ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύετε να τα αποθηκεύσετε και ο τύπος των βιταμινών που περιέχουν. Για ορισμένα λαχανικά, το μαγείρεμα μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην απελευθέρωση βιταμινών - αυτό ισχύει για τα καρότα και τα κολοκυθάκια.
Οι επιδράσεις του μαγειρέματος στις βιταμίνες διαφέρουν. Ενώ ορισμένα λαχανικά μπορεί να είναι πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται, υπάρχουν είδη λαχανικών των οποίων οι βιταμίνες μπορεί να μειωθούν κατά το μαγείρεμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες βιταμίνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, ενώ άλλες είναι ανθεκτικές στη θερμότητα. Ακολουθεί ένας γρήγορος και εύκολος οδηγός για κάθε τύπο βιταμίνης.
Ο κατάλογος των θερμοευαίσθητων βιταμινών και των τροφίμων που τις περιέχουν περιλαμβάνει:
Αντίθετα, οι ανθεκτικές στη θερμότητα βιταμίνες δεν χάνονται όταν μαγειρεύονται ή θερμαίνονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Τώρα που καταλαβαίνετε για την επίδραση της θερμότητας στις βιταμίνες και τα μέταλλα, πιθανώς αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τα λαχανικά χωρίς να χάσετε θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση για το πώς να διατηρήσετε τη θρεπτική σύνθεση των τροφίμων, καθώς όλα τα τρόφιμα αντιδρούν ελαφρώς διαφορετικά στη θερμότητα. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα είναι να ξέρεις πότε και πώς να τα μαγειρέψεις. Όταν πρόκειται για το μαγείρεμα των λαχανικών, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που πρέπει να έχετε κατά νου. Στην ωμή του κατάσταση, το μπρόκολο περιέχει περίπου 540 mg βιταμίνης C. Αφού το μαγειρέψετε για λίγα λεπτά, μειώνεται σε περίπου 260 mg. Όσο περισσότερο το μαγειρεύετε, τόσο λιγότερη βιταμίνη έχει. Για τα λαχανικά με βιταμίνες ευαίσθητες στη θερμότητα αυτό είναι το κλειδί που πρέπει να θυμάστε.
Premium
Airfryer XXL
HD9650/90
Σειρά 3000
Airfryer XL
HD9270/96
Σειρά 3000
Airfryer L
HD9252/70
Ο φούρνος μικροκυμάτων, το τηγάνισμα στον αέρα ή ο ατμός είναι μεταξύ των μεθόδων που αποδεδειγμένα διατηρούν τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Επιπλέον, η ευαισθησία των βιταμινών κατά το μαγείρεμα μπορεί να συνοδεύεται από διαφορετικές διαλυτότητες.
Όταν μαγειρεύετε στον ατμό, το φαγητό θερμαίνεται ομοιόμορφα από τον καυτό ατμό από όλες τις πλευρές και πρέπει να παραμένει τραγανό και αρωματικό.
Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες πρέπει να παρασκευάζονται με κάποιο λάδι, διαφορετικά, ο οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να απορροφήσει αυτές τις βιταμίνες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με την υδατοδιαλυτότητα, μπορούν να διαλυθούν όταν μαγειρεύετε με λάδι, γι' αυτό θα πρέπει να διατηρείτε την ποσότητα του λαδιού στο ελάχιστο. Στις λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνονται:
Ο ατμός, το τηγάνισμα στον αέρα είναι μερικές από τις μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να μαγειρέψετε σωστά τα λαχανικά σας και να διατηρήσετε το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Με μια συσκευή όπως το Airfryer Viva XXL, τα λαχανικά όχι μόνο θερμαίνονται απαλά και γρήγορα για να διατηρηθούν οι ευαίσθητες στη θερμότητα βιταμίνες, αλλά μπορούν επίσης να προετοιμαστούν με πολύ λίγο λάδι για να αποφευχθεί η απώλεια λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α, Ε, D και Κ. Για παράδειγμα, μαγειρέψτε τα πλούσια σε βιταμίνη D μανιτάρια στο Airfryer, με λίγο λάδι, αντί να τα τηγανίσετε σε λάδι στο τηγάνι.
Οπότε, αυτό είναι όλο. Όλα όσα έπρεπε ποτέ να ξέρετε για την επίδραση της θερμότητας στις βιταμίνες και τα μέταλλα, καθώς και για το πώς να διατηρείτε τα θρεπτικά συστατικά κατά το μαγείρεμα. Μην ξεχνάτε: αποθηκεύστε σωστά τα αγαπημένα σας λαχανικά, προσέξτε το είδος των βιταμινών που περιέχουν και επιλέξτε το σωστό είδος και τη σωστή διάρκεια προετοιμασίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μαγειρέψετε σωστά τα λαχανικά σας και να διατηρήσετε ακόμη και τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες ευαίσθητες στη θερμότητα όσο το δυνατόν πιο θρεπτικά.