RΧρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τι είναι τα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά; Ο απόλυτος οδηγός για τους διάφορους τύπους λιπαρών


Είναι σύνηθες να ακούμε τους ανθρώπους να μιλούν για διαφορετικούς τύπους λιπαρών ως καλά λιπαρά έναντι κακών λιπαρών. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι εσείς, μαζί με πολλούς άλλους, μπορεί να νομίζετε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας τύπος λίπους που πρέπει να τρώτε και ένας τύπος που πρέπει να αποφεύγετε εντελώς. Αλλά είναι αυτό στην πραγματικότητα αλήθεια; Και τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί; 


Δημιουργήσαμε έναν απλό οδηγό για να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών και να σας δείξουμε παραδείγματα κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών για να σας παρουσιάσουμε μερικές τροφές για κάθε τύπο. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε πώς να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει τη σωστή ισορροπία των διαφόρων τύπων λιπαρών 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κορεσμένου και ακόρεστου λίπους; 


Για να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ κορεσμένου και ακόρεστου λίπους, πρέπει να το αναλύσουμε  κατευθείαν σε χημικό επίπεδο. 
 

  • Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν έχουν διπλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα. 
  • Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχουν τουλάχιστον έναν (μονοακόρεστα) ή περισσότερους (πολυακόρεστα) διπλούς δεσμούς στην αλυσίδα των λιπαρών οξέων. 

 
Τι είναι τα κορεσμένα λιπαρά; Ορισμός και λειτουργία 
Το σώμα σας χρειάζεται υγιή λίπη για την ενέργεια και την καλή λειτουργία του. Όπως γνωρίζετε τώρα, τα κορεσμένα λίπη έχουν κυρίως απλούς δεσμούς και θεωρούνται ως επί το πλείστον η πιο ανθυγιεινή μορφή λίπους. Είναι λοιπόν τα κορεσμένα λιπαρά κακά; Σε μεγάλες ποσότητες, ναι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας μια τηγανητή πατάτα ή ένα νόστιμο επιδόρπιο κάθε τόσο. Το θέμα είναι η ισορροπία.

Όσον αφορά τα κορεσμένα λιπαρά, η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη θα πρέπει να ανέρχεται σε περίπου 30 γραμμάρια για τους άνδρες, 20 γραμμάρια για τις γυναίκες και λιγότερα για τα παιδιά, σύμφωνα με το NHS.†. Τελικά, όμως, είναι καλύτερο να στοχεύετε στη μείωση της συνολικής πρόσληψης λίπους και να ανταλλάσσετε τα κορεσμένα λιπαρά με ακόρεστα. Όπου είναι δυνατόν, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα θα πρέπει να αντικαθίστανται με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, καθώς και να αποτρέψετε τη συσσώρευση κακής χοληστερόλης.

 
Τι είναι τα ακόρεστα λιπαρά; Ορισμός και λειτουργία 
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούνται από διπλούς δεσμούς και μπορούν να έχουν υγιή αντίκτυπο στην κατάσταση της καρδιάς. Το λίπος αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής, καθώς το σώμα σας το χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας. Επιπλέον, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Είναι λοιπόν το ακόρεστο λίπος κακό; Σε γενικές γραμμές, όχι! 
 

  • Τα πολυακόρεστα λιπαρά - όπως τα ωμέγα 3 - βελτιώνουν τη ροή του αίματος και αποτρέπουν τις αγγειακές εναποθέσεις και τις φλεγμονές.   
  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα διατηρούν τις αρτηρίες ελαστικές και την HDL χοληστερόλη σε σταθερά επίπεδα καθώς και βελτιώνουν και σταθεροποιούν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κορεσμένου και ακόρεστου λίπους

Κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά: Ποιες τροφές τα περιέχουν; 

 

Αν ψάχνετε για παραδείγματα τροφίμων που περιέχουν ακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά, ήρθατε στο σωστό μέρος 


Κορεσμένα λιπαρά οξέα 


Αυτά απαντώνται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, για παράδειγμα: 

  • Κρέας 
  • Αλλαντικά 
  • Βούτυρο 
  • Τυρί 
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα 

 
Fun fact: Τα fast food και τα έτοιμα γεύματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως και τα κέικ, τα πατατάκια και άλλα παρόμοια σνακ. 

Τι θα χρειαστείτε

Ακόρεστα λιπαρά οξέα

 

Αυτά μπορεί να είναι είτε πολυακόρεστα είτε μονοακόρεστα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε:
 

  • Ορισμένους ξηρούς καρπούς, όπως το αμύγδαλο και τα φιστίκια. 
  • Ελαιόλαδο και κραμβέλαιο 
  • Αβοκάντο 
     

Εν τω μεταξύ, τα πολυακόρεστα λιπαρά - ωμέγα-3 και ωμέγα-6 - μπορούν να βρεθούν σε: 
 

  • Φυτικά έλαια, όπως η μαργαρίνη και το ηλιέλαιο. 
  • Καλαμπόκι 
  • Σκουμπρί 
  • Σολομός 
  • Ρέγγα 

Κορυφαίες συμβουλές για να συμπεριλάβετε διάφορα είδη λιπαρών στη διατροφή σας στη σωστή ποσότητα


Για να βεβαιωθείτε ότι επιτυγχάνετε την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη λίπους - που αποτελείται κυρίως από ακόρεστα λίπη - θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές: 
 

  •  Προσπαθήστε να τρώτε λιγότερα λιπαρά προϊόντα κρέατος, όπως το χοιρινό μπέικον, προς όφελος άπαχων κρεάτων, όπως η γαλοπούλα. 
  • Αυξήστε την πρόσληψη τροφίμων φυτικής προέλευσης, όπως ξηροί καρποί, σπόροι και φυτικά έλαια.‡   
  • Βεβαιωθείτε ότι τρώτε πολλά λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης.   
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τα τηγανητά προϊόντα, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και τα πατατάκια, τα έτοιμα γεύματα και τα αρτοσκευάσματα με σφολιάτα.* 
     

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα πατατάκια ανθυγιεινά και γεμάτα λιπαρά. Έχετε ακούσει ποτέ για τη φριτέζα θερμού αέρα; Με μια σύγχρονη συσκευή, όπως η φριτέζα αέρος Philips Viva Collection, μπορείτε να ετοιμάσετε νόστιμα πατατάκια, σνακ και άλλα πιάτα με υγιεινό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε τα ανθυγιεινά λιπαρά, χωρίς όμως να κάνετε συμβιβασμούς στη γεύση. 

 

Source(s):

NHS
Heart UK
* BHF

Ίσως σας αρέσει

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Εγγραφείτε για να απολαύσετε:

Έγκαιρη πρόσβαση σε προσφορές

Αποκλειστικές ημέρες και προσφορές για μέλη

Νέα σχετικά με την κυκλοφορία προϊόντων και συμβουλές για υγιεινό τρόπο ζωής.

*

Θα ήθελα να λαμβάνω διαφημιστικές επικοινωνίες με βάση τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά μου, σχετικά με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις εκδηλώσεις και τις προσφορές της Philips. Μπορώ να διαγραφώ εύκολα ανά πάσα στιγμή!

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.