Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά

Μαγείρεμα λαχανικών: Κοινά λάθη και πώς να τα λύσετε!


Λαχανικά: Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και γεύση και κάνουν την εμφάνισή τους σχεδόν σε κάθε γεύμα. Αν μας ζητηθεί να περιγράψουμε τι απαιτείται σε μια ισορροπημένη διατροφή, το μυαλό μας μάλλον θα πάει κατευθείαν στα λαχανικά. Γνωρίζετε πώς να μαγειρεύετε τα λαχανικά με τρόπο που να διατηρεί τη θρεπτική τους αξία; 


Εδώ, θα σας δείξουμε πώς να προετοιμάζετε τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των συνηθισμένων λαθών προετοιμασίας λαχανικών που πρέπει να αποφεύγετε. 

Λάθος προετοιμασίας λαχανικών #1: Μαγείρεμα διαφορετικών λαχανικών την ίδια στιγμή


Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο χρόνο πρέπει να μαγειρεύετε τα λαχανικά, διαφορετικά θα χάσετε κάποια από τα θρεπτικά συστατικά τους. Όλοι οι τύποι λαχανικών έχουν διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος, οπότε όταν τα βάζετε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα -και τα μαγειρεύετε για τον ίδιο χρόνο- τα πιο μαλακά λαχανικά θα καταλήξουν παραψημένα, ενώ τα πιο σκληρά μπορεί να μην μαγειρευτούν αρκετά. 


Ο καλύτερος τρόπος για να το καταπολεμήσετε αυτό είναι να χρησιμοποιείτε διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος για διαφορετικούς τύπους λαχανικών: 

 

Μέθοδος μαγειρέματος λαχανικών 1: Βράσιμο

 

Όταν πρόκειται για την προετοιμασία των λαχανικών, το βράσιμο είναι μια γρήγορη και εύκολη μέθοδος μαγειρέματος. Ωστόσο, είναι εύκολο να τα παραβράσετε, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια 

ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Συχνά χρειάζεται μόνο να σιγοβράσετε κάποια λαχανικά στο νερό που βράζει. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται να βράσετε μπρόκολο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής απλά βήματα: 
 

  • Ρίξτε κομμάτια ομοιόμορφου μεγέθους σε νερό που βράζει. 
  • Επαναφέρετε το νερό σε βρασμό και στη συνέχεια μειώστε το σε σιγοβράσιμο. 
  • Σιγοβράστε για λίγα λεπτά μέχρι το μπρόκολο να είναι ακόμα λίγο σφιχτό. 

 

Τα λαχανικά ρίζας με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο, όπως οι πατάτες, μπορούν να αντέξουν το βράσιμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, απλά τοποθετήστε τις πατάτες σε κρύο νερό και βράστε τις απαλά μέχρι να μαλακώσουν. 

 

Μέθοδος μαγειρέματος λαχανικών 2: Στον ατμό

 

Το μαγείρεμα στον ατμό είναι μια από τις καλύτερες λύσεις όταν σκέφτεστε πώς να μαγειρέψετε τα λαχανικά με τρόπο που να διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Και πάλι, αξίζει να κατανοήσετε τα διάφορα είδη λαχανικών που μαγειρεύετε, για να ξέρετε πώς να τα μαγειρέψετε στον ατμό με τον καλύτερο τρόπο. 

 

Μαγειρέψτε στον ατμό πιο σκληρά λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα καρότα: Όταν μαγειρεύετε αυτούς τους τύπους λαχανικών, ίσως να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ατμομάγειρα. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε μόνο μερικά εκατοστά νερού το πολύ. 

 

Μαγειρεύετε στον ατμό πιο ευαίσθητα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια: Αυτοί οι τύποι λαχανικών μαγειρεύονται εύκολα. Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμη λαδόκολλα ψησίματος και κλείστε τα λαχανικά  μέσα σε αυτήν ώστε να ατμιστούν στο ζουμί που θα έχει δημιουργήθει. 

 

Μέθοδος μαγειρέματος λαχανικών 3: Τηγάνισμα 

 

Το αντίθετο του ατμού, το τηγάνισμα είναι ένας νόστιμος τρόπος για να μαγειρέψετε λαχανικά σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα. Δείτε πώς μπορείτε να ετοιμάσετε ένα θρεπτικό τηγάνισμα με τρεις απλές κινήσεις. 
 

  • Ζεστάνετε λίγο λάδι σε ένα γουόκ ή τηγάνι. 
  • Προσθέστε τα λαχανικά, προσέχοντας να μην γεμίσετε υπερβολικά το τηγάνι. 
  • Ανακατεύετε συνεχώς τα λαχανικά για να εξασφαλίσετε ότι είναι ομοιόμορφα καλυμμένα με λάδι. Μην ξεχνάτε: προσθέτετε πάντα πρώτα τα λαχανικά που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος. 

Συμβουλή: Η γνώση του τρόπου κοπής των λαχανικών είναι ζωτικής σημασίας για το τηγάνισμα. Για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα, κόψτε τα σε κομμάτια ομοιόμορφου μεγέθους. 

 

Μέθοδος μαγειρέματος λαχανικών 4: Τηγάνισμα στο αέρα

 

FΓια τραγανά λαχανικά χωρίς λάδι, το τηγάνισμα στον αέρα είναι μια νόστιμη και απλή επιλογή. 
 

  • Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρος ενώ ετοιμάζετε τα λαχανικά. 
  • Όπως και παραπάνω, κόψτε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο. 
  • Μεταφέρετε τα λαχανικά στη φριτέζα και μαγειρέψτε τα για περίπου 20 λεπτά. 


Με μια συσκευή όπως η φριτέζα Airfryer XXL της Philips, τα λαχανικά μπορούν να τηγανιστούν, να ψηθούν στη σχάρα, να ψηθούν στο φούρνο ή να ψηθούν σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό αποτελεί μια καλή επιλογή όταν μαγειρεύετε λαχανικά για έως και έξι άτομα ή όταν διασκεδάζετε. 

 

Μέθοδος μαγειρέματος λαχανικών 5: Ψήσιμο

 

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψετε μια μεγάλη παρτίδα λαχανικών είναι να τα απλώσετε ομοιόμορφα σε ένα μεγάλο ταψί ψησίματος. Ο καλύτερος τρόπος για να ψήσετε τα λαχανικά είναι να τα μαγειρέψετε σε υψηλή θερμοκρασία, ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα. 
 

  • Μαρινάρετε τα λαχανικά σας με λίγο λάδι και καρυκεύματα. 
  • Μεταφέρετέ τα στο ταψί ψησίματος. 
  • Βεβαιωθείτε και πάλι ότι έχετε κόψει τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια για ομοιόμορφο ψήσιμο. 
  • Για μέγιστη γεύση, τα περισσότερα ψητά θα χρειαστούν περίπου 40 λεπτά πριν τα λαχανικά γίνουν χρυσαφένια και τραγανά. 

Λάθος στην προετοιμασία λαχανικών #2: Πλένετε τα λαχανικά πριν τα χρειαστείτε.


Όταν σκοπεύετε να ετοιμάσετε ένα γεύμα απόψε αλλά σας περισσεύει λίγος χρόνος τώρα- μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πλύνετε τα λαχανικά εκ των προτέρων. Μην ενδώσετε! Μόλις πλυθούν τα λαχανικά, αρχίζουν να οξειδώνονται και να χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να πλένετε τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε. Υπάρχει μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα: τα φυλλώδη λαχανικά. Αυτά μπορούν συνήθως να αποθηκευτούν για μία ή δύο ημέρες πριν χαλάσουν. 


Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα μικρό ξέπλυμα μπορεί να αποβεί πολύ αποτελεσματικό: 


Προετοιμασία λαχανικών πριν από το μαγείρεμα λαχανικών σε φριτέζα αέρος 


Αν μόλις ετοιμάσατε μερικές πατάτες τηγανιτές για μαγείρεμα σε φριτέζα αέρος, μουλιάστε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό για περίπου μισή ώρα. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν περιττό άμυλο και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν πολύ τραγανές οι πατάτες όταν πρόκειται να τηγανιστούν.  
 
Προετοιμασία λαχανικών πριν από το ψήσιμο ή το τηγάνισμα των λαχανικών σας 


Το σχολαστικό πλύσιμο του λαχανικού σας δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να το στεγνώσετε καλά πριν το μαγείρεμα. Τα πιο στεγνά λαχανικά θα δώσουν πιο τραγανά και νόστιμα αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για την προετοιμασία των λαχανικών πριν από το ψήσιμο και το τηγάνισμα. 

Τι χρειάζεστε

Λάθος προετοιμασίας λαχανικών #3: Κόβετε τα λαχανικά πολύ σύντομα


Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κόβετε τα λαχανικά τη σωστή στιγμή. Ακριβώς όπως και με το πλύσιμο, τα λαχανικά αρχίζουν να οξειδώνονται μόλις τα κόψετε. Πιθανότατα έχετε δει τον τρόπο με τον οποίο τα μήλα αρχίζουν να μαυρίζουν μόλις τα δαγκώσετε, και τα λαχανικά συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Έτσι, είναι καλύτερο να πλένετε και να κόβετε τα λαχανικά σας λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν σας δείξουμε μερικές κλασικές τεχνικές κοπής λαχανικών. 
 

  • Είτε ετοιμάζετε κολοκυθάκια είτε ψήνετε μελιτζάνες, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μαλακά λαχανικά, μην τα κόβετε μέχρι λίγο πριν το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα. 
  • Αυτού του είδους τα λαχανικά είναι επιρρεπή στο να μαυρίσουν και να χάσουν τους χυμούς τους. 

 

Αν κατά λάθος κόψετε τη μελιτζάνα σας πολύ νωρίς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού ή αλάτι για να αποτρέψετε το μαύρισμα μέχρι να έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσετε. Αυτή η μέθοδος βοηθά επίσης με άλλα λαχανικά που μαυρίζουν γρήγορα μετά την κοπή, όπως οι πατάτες. 

Αναρωτιέστε πώς να κόβετε τα λαχανικά; Ακολουθούν τρεις κλασικές τεχνικές για το κόψιμο των λαχανικών όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή: 

 

Πώς να κόψετε τα λαχανικά μέθοδος 1: Κόψτε σε κύβους 

 

Ο κύβος είναι μια πολύτιμη δεξιότητα όταν πρόκειται να ξέρετε πώς να κόψετε τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια για το μαγείρεμα. Εάν απαιτείται, ξεφλουδίστε το λαχανικό πριν ξεκινήσετε. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να κόψετε σε κύβους τα διάφορα λαχανικά. Για παράδειγμα, όταν κόβετε σε κύβους ένα κρεμμυδάκι: 
 

  • Κόψτε το στη μέση. 
  • Στη συνέχεια, με το ένα μισό του κρεμμυδιού στραμμένο προς τα κάτω στο ξύλο κοπής, κόψτε το οριζόντια, προσέχοντας να μην περάσετε όλο το κρεμμύδι. 
  • Τώρα κόψτε το κρεμμυδάκι κάθετα για να δημιουργήσετε τον κύβο.  
     

Πώς να κόψετε τα λαχανικά μέθοδος 2: Ψιλοκόψτε 

 

Το ψιλόκομα είναι απλώς ένας πιο λεπτός κύβος. Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα με ένα κοφτερό μαχαίρι για να πετύχετε μικρότερα και πιο λεπτοκομμένα κομμάτια λαχανικών. 
 

Πώς να κόψετε λαχανικά μέθοδος 3:  Κόψιμο ζουλιέν 

 

Μια ζουλιέν είναι απλώς ένα λεπτόκομψο ραβδί λαχανικών, που συχνά αναφέρεται ως κόψιμο με σπίρτα: 
 

  1. Κόψτε κατά μήκος για να δημιουργήσετε χοντρές πλάκες.  
  2. Στοιβάζετε τις πλάκες η μία πάνω στην άλλη και στη συνέχεια κόβετε κατά μήκος σε στενές λωρίδες λαχανικών. 

Κορυφαίες συμβουλές προετοιμασίας λαχανικών:

 

  1. Θα πρέπει να είναι καθαρά πριν από τη χρήση και να πλένονται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση. 
  2. Οι ξύλινες ή οι πλαστικές σανίδες κοπής είναι μια χαρά, αν και οι πλαστικές σανίδες τείνουν να καταλήγουν καλυμμένες με γρατζουνιές, οι οποίες μπορούν να παγιδεύσουν βακτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να τις πλένετε ιδιαίτερα σχολαστικά. Αποφύγετε τις γυάλινες σανίδες, καθώς μπορούν να αμβλύνουν τα μαχαίρια σας. Αν η σανίδα σας είναι ασταθής, τοποθετήστε ένα υγρό πανί από κάτω πριν ετοιμάσετε το λαχανικό σας. 
  3. Το μαχαίρι της κουζίνας σας πρέπει να είναι πάντα κοφτερό. Αν και δεν χρειάζεστε μια τεράστια συλλογή μαχαιριών, ένα καλό μαχαίρι σεφ, ένα μαχαίρι λαχανικών και ένα πριονωτό μαχαίρι βοηθούν πολύ στην προετοιμασία των λαχανικών. Το μαχαίρι του σεφ είναι καλύτερο για σταθερά λαχανικά, όπως πατάτες ή καρότα, ενώ το μαχαίρι λαχανικών είναι σχεδιασμένο για να δουλεύετε με μικρότερα ή πιο μαλακά λαχανικά. Το οδοντωτό μαχαίρι μπορεί να κόψει λαχανικά και φρούτα που έχουν λείο κέλυφος, όπως οι ντομάτες. 

 

Δεν χρειάζεται πλέον να αναρωτιέστε "πώς ψήνονται τα λαχανικά;" ή να εκνευρίζεστε για τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος των λαχανικών - ή ακόμη και για το πώς να τα κόψετε. Με αυτόν τον απλό οδηγό έχετε πλέον όλες τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να γίνετε κυρίαρχοι στην προετοιμασία των λαχανικών σας.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Εγγραφείτε για να απολαύσετε:

Έγκαιρη πρόσβαση σε προσφορές

Αποκλειστικές ημέρες και προσφορές για μέλη

Νέα σχετικά με την κυκλοφορία προϊόντων και συμβουλές για υγιεινό τρόπο ζωής.

*

Θα ήθελα να λαμβάνω διαφημιστικές επικοινωνίες με βάση τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά μου, σχετικά με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις εκδηλώσεις και τις προσφορές της Philips. Μπορώ να διαγραφώ εύκολα ανά πάσα στιγμή!

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.