Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τι είναι η φριτέζα αέρος; Ένας απλός οδηγός για να συγκρίνετε τη φριτέζα αέρος με το φούρνο και τη φριτέζα λαδιού

 

Αν σας αρέσει να μαγειρεύετε στο σπίτι, πιθανώς να έχετε βρεθεί σε αναζήτηση των καλύτερων προϊόντων που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη όπως και συμβουλές για τη δημιουργία υγιεινών αλλά και σούπερ νόστιμων γευμάτων. Κάποια σταθερά αγαπημένα οικογενειακά φαγητά είναι συχνά τηγανητά ή ψητά, αλλά ξέρατε ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος να κάνετε αυτές τις συνταγές πιο υγιεινές;


Όλοι έχουμε ακούσει για μαγείρεμα στον φούρνο, σε φριτέζα λαδιού και φριτέζα αέρος, αλλά ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ τους;  Είμαστε εδώ για να σας ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές σχετικά με τη χρήση φριτέζας αέρος έναντι φριτέζας λαδιού και πού βρίσκεται η διαφορά μεταξύ φριτέζας αέρος και μαγειρέματος στο φούρνου όσον αφορά την προετοιμασία του φαγητού.

Τα βασικά: Οδηγός για τις διαφορές μεταξύ φριτέζας αέρος, φούρνου και φριτέζας λαδιού


Πρώτα απ' όλα, πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι τρεις συσκευές όσον αφορά τη λειτουργικότητά τους; Δημιουργήσαμε έναν οδηγό για να συγκρίνετε αυτές τις τρεις κοινές συσκευές κουζίνας. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά:

Τι είναι η συμβατική φριτέζα;
Μια φριτέζα σάς επιτρέπει να βυθίζετε τρόφιμα σε λάδι για να δημιουργείτε νόστιμες τηγανητές λιχουδιές, από σπιτικά πατατάκια και τηγανητές φτερούγες κοτόπουλου μέχρι φρέσκα, σπιτικά ντόνατς. Το λάδι συνήθως θερμαίνεται ηλεκτρικά ή με θερμαντήρες εμβάπτισης σε υψηλές θερμοκρασίες, συνήθως μεταξύ 175°C και 190°C.


Τι είναι ο φούρνος;
Σε έναν φούρνο, τα τρόφιμα παρασκευάζονται μέσω σπειρών θέρμανσης σε διάφορα επίπεδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τοπικά συγκεντρωμένη (πάνω ή/και κάτω θερμότητα) ή μπορεί να διανέμεται ομοιόμορφα από έναν ανεμιστήρα στη λειτουργία κυκλοφορίας. Πολλοί έχουν ενσωματωμένη λειτουργία γκριλ.

 

Τι είναι η φριτέζα αέρος;
Αυτά είναι τα βασικά του φούρνου και της φριτέζας λαδιού - αλλά μάλλον τα γνωρίζατε ήδη, σωστά; Τι κάνει όμως μια φριτέζα αέρα;

 

  • Μια φριτέζα αέρα λειτουργεί με την κυκλοφορία υπέρθερμου αέρα σε υψηλή ταχύτητα.
  • Παρά το όνομα της, δεν "τηγανίζει" μόνο φαγητό, αλλά έχει τη δυνατότητα να τηγανίζει, να ψήνει και πολλά άλλα.
  • Μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα διάφορα είδη φαγητού, ακόμη και κατεψυγμένα όπως ακριβώς και στο φούρνο.
  • Λόγω του συμπαγούς μεγέθους της φριτέζας αέρα, η προετοιμασία είναι ακόμη πιο γρήγορη από άλλες μεθόδους.

 

Μια συσκευή υψηλών επιδόσεων, όπως μία από τις φριτέζες αέρος της Philips, συμπεριλαμβάνει περισσότερες από μία λειτουργίες φριτέζας ζεστού αέρα: Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία θερμού αέρα, μπορεί να τηγανίζετε, να ψήνετε, να φουρνίσετε αλλά και να ξαναζεστάνετε με αυτή τη συσκευή.

Οδηγός για τις διαφορές μεταξύ φριτέζας αέρος, φούρνου και φριτέζας λαδιού

Σύγκριση της χωρητικότητας, της επιδόσης και της κατανάλωσης


Χρήση συμβατικής φριτέζας

 

  • Χωρητικότητα: Το δοχείο τηγανίσματος των κοινών ηλεκτρικών φριτέζας έχει χωρητικότητα μεταξύ 800γρ-2κιλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να χωρέσουν έως και 3 κιλά.
  • Απόδοση: Η απόδοση της φριτέζας κυμαίνεται μεταξύ 1400-2100 Watt. Πιο σπάνια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3000 Watt.
  • Κατανάλωση: Ως γενικός κανόνας, μια φριτέζα με ισχύ 2000 Watt απαιτεί περίπου 2 kwH ανά ώρα.

Χρήση φούρνου

 

  • Χωρητικότητα: Οι φούρνοι έχουν τη μεγαλύτερη χωρητικότητα, με 54 λίτρα για το τυπικό μοντέλο, η οποία μπορεί να κυμαίνεται έως και 76 λίτρα για μεγαλύτερους όγκους.
  • Απόδοση: Για τους φούρνους, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης της συσκευής, επειδή μια διαδικασία ψησίματος καταναλώνει πάντα πολλή ενέργεια.
  • Κατανάλωση: Σε μια ρύθμιση υψηλής θερμοκρασίας, όπως 200°C βαθμούς, ένας φούρνος καταναλώνει περίπου 1.500 έως 2.000 Watt ανά ώρα†.

Χρήση φριτέζας αέρα

 

  • Χωρητικότητα: Συνήθως οι φριτέζες αέρος έχουν μικρότερη χωρητικότητα, μεταξύ 1,5 και 2 λίτρων. Τα τέσσερα μοντέλα της φριτέζας αέρος της Philips, εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες: από τη σούπερ συμπαγή συλλογή essential με χωρητικότητα 800 γρ έως τη φριτέζα αέρος XXL με 1400 γρ, η οποία είναι επίσης κατάλληλη για νοικοκυριά 4-5 ατόμων.
  • Απόδοση: Ένα από τα πλεονεκτήματα της φριτέζας αέρος είναι η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο καλάθι τηγανίσματος, που σημαίνει ότι το φαγητό σας μαγειρεύεται ιδιαίτερα ομοιόμορφα και αποτελεσματικά. Επίσης, όταν εξετάζουμε τις φριτέζες αέρος σε σχέση με τις φριτέζες λαδιού, η πρώτη είναι πιο ήπια για το περιβάλλον: λιγότερο λάδι, λιγότερη απόρριψη λίπους.
  • Κατανάλωση: Οι κανονικές φριτέζες αέρος έχουν συνήθως ισχύ μεταξύ 1400-2100 Watt.

Τι χρειάζεστε

Χρόνος προετοιμασίας: Φριτέζα αέρος - φριτέζα λαδιού - φούρνος

 

Όταν πρόκειται για τον χρόνο που χρειάζεται η συσκευή της κουζίνας σας για να κάνει τη δουλειά της, είναι απλό.

 

  • Χρησιμοποιώντας μια συμβατική φριτέζα: Σε γενικές γραμμές, αυτό απαιτεί μόνο λίγα λεπτά. Δυστυχώς, αυτό συχνά σημαίνει ότι θυσιάζετε άλλα πράγματα. Αυτό που εξοικονομείτε σε χρόνο όταν χρησιμοποιείτε την παραδοσιακή φριτέζα, το κερδίζετε σε οσμές και απόρριψη λαδιού.
  • Χρήση φούρνου: Αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από τη χρήση συμβατικής φριτέζας, αλλά έχει συνολικά μεγαλύτερο χρόνο προετοιμασίας, σε σύγκριση με τη φριτέζα αέρος. 
  • Χρήση φριτέζας αέρα: Το τηγάνισμα σε μια φριτέζα αέρος - όπως ακριβώς και κατά τη χρήση του φούρνου - απλά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, μια φριτέζα θερμού αέρα δεν χρειάζεται προθέρμανση και θα δημιουργήσει λιγότερο χάος και μυρωδιές από μια συμβατική φριτέζα.

Ο σύντομος χρόνος προετοιμασίας μιας συσκευής υψηλής ποιότητας, όπως η φριτέζα αέρος της Philips, και το ειδικό σύστημα κυκλοφορίας του αέρα είναι ακριβώς αυτό που διατηρεί τα τρόφιμα τραγανά εξωτερικά και τρυφερά εσωτερικά - δεν υπάρχει πλέον ξήρανση, όπως συμβαίνει μερικές φορές σε έναν παραδοσιακό φούρνο.

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε σε μια φριτέζα αέρος;


Γενικά, η χρήση μιας φριτέζας αέρα είναι μια εξαιρετική επιλογή - και μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή για να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας τηγανητά φαγητά από ό,τι μια συμβατική φριτέζα! Τώρα που γνωρίζετε πώς λειτουργεί μια φριτέζα αέρος και έχετε συγκρίνει τις επιδόσεις και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης μιας φριτέζας αέρος έναντι μιας φριτέζας λαδιού και ενός φούρνου, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να μαγειρεύετε. Γιατί να μην δοκιμάσετε μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές στη φριτέζα αέρος, όπως:

 

  • Μπριζόλα Teriyaki με πατάτες hasselback
  • Νόστιμο ψητό κοτόπουλο
  • Μπέργκερ
  • Ταϊλανδέζικες ψαροκροκέτες
 

Αφού φτιάξετε τα κύρια πιάτα σας, έχουμε επίσης συνταγές για σπιτικές πατάτες ή πατατάκια που μπορείτε να φτιάξετε στη φριτέζα αέρος ως το τέλειο συνοδευτικό πιάτο.

 

Ορίστε: απλό! Σε αυτόν τον οδηγό σας δώσαμε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως "τι είναι η φριτέζα αέρος" και σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ φριτέζας αέρος και φούρνου και φριτέζας λαδιού. Τώρα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε μια σωστή επιλογή όταν μαγειρεύετε στην κουζίνα.

† Η ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ του 2015 καθορίζει την επισήμανση των συσκευών. Κυμαίνονται από A +++ (0,4 kwH για ηλεκτρικό φούρνο και 0,8 kwH για φούρνο αερίου) έως την υψηλότερη ενεργειακή κλάση D.

Ίσως σας αρέσει

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Εγγραφείτε για να απολαύσετε:

Έγκαιρη πρόσβαση σε προσφορές

Αποκλειστικές ημέρες και προσφορές για μέλη

Νέα σχετικά με την κυκλοφορία προϊόντων και συμβουλές για υγιεινό τρόπο ζωής.

*

Θα ήθελα να λαμβάνω διαφημιστικές επικοινωνίες με βάση τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά μου, σχετικά με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις εκδηλώσεις και τις προσφορές της Philips. Μπορώ να διαγραφώ εύκολα ανά πάσα στιγμή!

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.