Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αρχική ›› Συνταγές για λαχταριστές, εύκολες και υγιεινές προτάσεις τη περίοδο των γιορτών

Αρχική ›› Συνταγές για λαχταριστές, εύκολες και υγιεινές προτάσεις τη περίοδο των γιορτών

Πίνακας περιεχομένων

 

Συνταγές για λαχταριστές, εύκολες και υγιεινές προτάσεις τη περίοδο των γιορτών

  1. Ορεκτικά
  2. Πρώτα πιάτα
  3. Κυρίως πιάτα
  4. Συνοδευτικά
  5. Επιδόρπια

Συνταγές για λαχταριστές, εύκολες και υγιεινές προτάσεις τη περίοδο των γιορτών

 

Ήρθε η στιγμή να γεμίσετε το γιορτινό τραπέζι σας με γευστικές, εύκολες και υγιεινές προτάσεις με λαχανικά, σαλάτες και φρούτα! Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, ο Chef της Philips διάλεξε μερικές από τις πιο απολαυστικές συνταγές για πλούσια και υγιεινά. Τα λαχανικά επικρατούν παντού, από τα ορεκτικά, μέχρι τα κυρίως πιάτα: προσκαλέστε τους καλεσμένους σας, ετοιμάστε τον μαγειρικό εξοπλισμό σας και απολαύστε το σπιτικό χριστουγεννιάτικο δείπνο σας με τους φίλους και την οικογένειά σας.

Χορτοφαγικό δείπνο Χριστουγέννων

Γευστικές, υγιεινές και θρεπτικές συνταγές για την περίοδο των γιορτών

 

Ξεκινήστε το χριστουγεννιάτικο δείπνο με ένα ορεκτικό, ένα μικρό πιάτο που θα ανοίξει την όρεξη των καλεσμένων σας.

Ψωμί γεμιστό με ντομάτα και ελιές

 

Αν η μυρωδιά και η εμφάνιση αυτού του λαχταριστού ψωμιού με ντομάτα και ελιές δεν ανοίξει την όρεξη των καλεσμένων σας, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο θα μπορέσει να το κάνει. Βάλτε 800 γραμμάτια αλεύρι, 1 φακελάκι μαγιά, 0,5 λίτρο ζεστό νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 αυγό και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ HR3573/90. Ζυμώστε τη ζύμη για 3 με 7 λεπτά. Αφήστε τη να φουσκώσει για τουλάχιστον μία ώρα.

 

Τώρα, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώστε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα. Κόψτε 75 γραμμάρια κόκκινο κρεμμύδι σε ροδέλες, κόψτε 2 σκελίδες σκόρδο και προσθέστε τα μαζί με 150 γραμμάρια λιαστές ντομάτες, 50 γραμμάρια μαύρες ελιές και 50 γραμμάρια πράσινες ελιές στη ζύμη. Ρίξτε λίγο πιπέρι και αλάτι στα υλικά, αλείψτε τις άκρες του ψωμιού με  λάδι και ψήστε για 20 λεπτά. Έχετε έμπνευση; Δημιουργήστε πολλές παραλλαγές του ψωμιού αυτού, χρησιμοποιώντας τα υλικά που προτιμάτε.

Ψωμί γεμιστό με ντομάτα και ελιές

Πρώτα πιάτα

 

Κάντε χώρο στο τραπέζι του δείπνου, γατί μετά από ένα γευστικό ορεκτικό, έφτασε η στιγμή για το πρώτο πιάτο. Με μία από αυτές τις συνταγές, θα εντυπωσιάσετε αμέσως τους καλεσμένους σας.

 

Σούπα καρότου και μάνγκο

 

Διεγείρετε τον ουρανίσκο σας με αυτήν τη σούπα καρότου και μάνγκο που είναι συγχρόνως γλυκιά και αλμυρή. Ξεφλουδίστε 300 γραμμάρια καρότο και 150 γραμμάρια μάνγκο και κόψτε τα σε κυβάκια των 2-3 εκατοστών. Βράστε το καρότο και το μάνγκο μαζί με 750 ml ζωμού λαχανικών και τον χυμό 1 λεμονιού και 5-10 κλωναράκια κόλιανδρου. Ολοκληρώστε τη σούπα βελουτέ με το ραβδομπλέντερ HR2652/90 και προσθέστε μαύρο πιπέρι και λίγη κρέμα γάλακτος και είστε πανέτοιμοι – εύκολο, έτσι; Μια συμβουλή από τον Chef μας: αυτή η σούπα τρώγεται και κρύα.

Σούπα καρότου και μάνγκο

Αγκινάρες με πράσινη σάλτσα

 

Για ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο, δοκιμάστε αυτές τις αγκινάρες. Κόψτε τα φύλλα και τα κοτσάνια ώστε οι αγκινάρες να στέκονται όρθιες. Τρίψτε τις άκρες με μισό λεμόνι. Κόψτε το υπόλοιπο μισό λεμόνι σε φέτες. Απλώστε μια φέτα λεμονιού σε κάθε αγκινάρα και μαγειρέψτε στον ατμό για 35 λεπτά.

 

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να ετοιμάσετε τη σάλτσα βέρντε. Ανακατέψτε 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, 1 ψιλοκομμένο φιλέτο αντζούγιας, μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Μπορείτε να το κάνετε με το χέρι ή για πιο γρήγορα, να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ. Προσθέστε 100 ml ελαιόλαδο και η σάλτσα σας είναι έτοιμη. Σερβίρετε τις αγκινάρες που έχουν μαγειρευτεί στον ατμό με τη σάλτσα βέρντε.

Αγκινάρες με πράσινη σάλτσα

Κυρίως πιάτα

 

Ήρθε η στιγμή για το αποκορύφωμα του φετινού χριστουγεννιάτικου δείπνου: το κυρίως πιάτο. Και παρόλο που είναι πλήρως χορτοφαγικό, αυτό το πιάτο θα συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βλέμματα της βραδιάς.

 

Τάρτα σύκου με κατσικίσιο τυρί και μέλι

 

Με κατσικίσιο τυρί και μέλι, το πιάτο σας δεν μπορεί να αποτύχει. Για να το κάνουμε λίγο πιο πικάντικο, προσθέσαμε σύκα σε αυτήν τη γρήγορη και εύκολη τάρτα. Αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει στο φούρνο, αλλά μπορείτε επίσης να την ψήσετε στο Airfryer, χρησιμοποιώντας το σχαροτήγανο. Τοποθετήστε 7 φύλλα ζύμη σφολιάτας στο ταψί – μπορείτε να τα απλώσετε για λίγο. Ανακατέψτε 200 ml στραγγιστό γιαούρτι (0% λιπαρά) με 2 κουταλιές της σούπας μέλι, αλάτι και πιπέρι. Αλείψτε το μείγμα στη ζύμη σφολιάτας. Κόψτε 100 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε τις πάνω από το μείγμα. Πασπαλίστε με αποξηραμένη ρίγανη. Κόψτε 6 φρέσκα σύκα σε φέτες και τοποθετήστε τα πάνω στην τάρτα. Ψήστε για 20 λεπτά στους 170°C. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου – και με λίγο επιπλέον μέλι για αυτούς που τρελαίνονται για τα γλυκά! 

Τάρτα σύκου με κατσικίσιο τυρί και μέλι

Ψητά χειμωνιάτικα λαχανικά

 

Αυτά τα πολύχρωμα ψητά χειμωνιάτικα λαχανικά θα δώσουν αμέσως λάμψη στο τραπέζι του χριστουγεννιάτικου δείπνου σας. Μπορείτε να φτιάξετε αυτό το πιάτο στο φούρνο σας, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Airfryer. Προθερμάνετε τη φριτέζα ατμού στους 200°C. Ξεφλουδίστε 300 γραμμάρια παστινάκια, 300 γραμμάρια σελινόριζα και 2 κόκκινα κρεμμύδια. Κόψτε τα παστινάκια και τη σελινόριζα σε κυβάκια 2 εκατοστών και τα κρεμμύδια σε φέτες. Κόψτε στη μέση μια κίτρινη κολοκύθα και αφαιρέστε τους σπόρους – δεν χρειάζεται να την ξεφλουδίσετε. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά με θυμάρι και ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.

 

Τοποθετήστε τα λαχανικά στο καλάθι και τοποθετήστε το καλάθι  στο Airfryer. Ψήστε τα για 20 λεπτά και τα χριστουγεννιάτικα λαχανικά σας είναι έτοιμα.

Ψητά χειμωνιάτικα λαχανικά

Συνοδευτικά

 

Ένα  κυρίως πιάτο χωρίς το συνοδευτικό του είναι μισό! Δώστε την τελική πινελιά στο κυρίως πιάτο σας με μια από αυτές τις γευστικότατες χριστουγεννιάτικες συνταγές για σαλάτα.

 

Σαλάτα με γλυκοπατάτες

 

Αυτή η σαλάτα με γλυκοπατάτες είναι ένα δροσιστικό αλλά χορταστικό πιάτο. Και φτιάχνεται πανεύκολα. Καθαρίστε 500 γραμμάρια γλυκοπατάτες και κόψτε τις σε φέτες. Ανακατέψτε τις με μια κουταλιά της σούπας αραχιδέλαιο και καρυκεύστε με αλάτι και τσίλι σε σκόνη. Μαγειρέψτε τις φέτες γλκυκοπατάτας στον ατμό για 15 λεπτά.

 

Δημιουργήστε ένα ντρέσινγκ με ξύδι, ελαιόλαδο, αραχιδέλαιο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί με τις πατάτες που έχουν κρυώσει , 250 γραμμάρια τοματίνια, ρόκα, αλφάλφα και πασπαλίστε με κουκουνάρι. Μέσα σε μόλις 25 λεπτά, αυτή η πεντανόστιμη σαλάτα θα απογειώσει το τραπέζι σας.

Σαλάτα με γλυκοπατάτες

Παντζάρια κατσαρόλας

 

Για μια διαφορετική σαλάτα, δοκιμάστε τα καραμελωμένα παντζάρια κατσαρόλας. Συμβουλή από τον Chef μας: αγοράστε παντζάρια σε διάφορα χρώματα, για να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο πιάτο.

 

Καθαρίστε ένα κιλό παντζάρια και κόψτε τα στα τέσσερα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, θυμάρι και 2 φύλλα δάφνης και περιχύστε με ελαιόλαδο. Ανακατέψτε τα υλικά.

 

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του τηγανιού Philips HomeCooker στους 250°C. Αφού ζεσταθεί, βάλτε το μείγμα μέσα και ρυθμίστε το χρονόμετρο στα 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, προσθέστε το ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι στο μείγμα και μια κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξίδι. Ρυθμίστε το χρονόμετρο για άλλα 30 λεπτά, για να καραμελώσουν τα παντζάρια. Προτείνεται επίσης και για μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα.

Παντζάρια κατσαρόλας

Επιδόρπια

 

Μπορεί το στομάχι σας μέχρι τώρα να είναι έτοιμο να εκραγεί, αλλά μην σταματάτε! Σας έχουμε ετοιμάσει μερικά λαχταριστά χριστουγεννιάτικα επιδόρπια.

 

Ταρτ τατέν

 

Δώστε μια γαλλική πινελιά στο χριστουγεννιάτικο δείπνο σας με αυτήν την κλασσική ταρτ τατέν. Προθερμάνετε το Airfryer στους 200°C. Κόψτε 25 γραμμάρια βούτυρο σε κομματάκια και ανακατέψτε τα με 100 γραμμάρια αλεύρι και 1 κρόκο αυγού. Προσθέστε μερικές σταγόνες νερό και ζυμώστε το μείγμα σε μια μαλακή μπάλα. Πλάστε τη ζύμη σε κύκλους των 15 εκατοστών.

 

Καθαρίστε ένα μήλο και κόψτε το σε 12 φέτες. Προσθέστε άλλα 35 γραμμάρια βούτυρο στο ταψάκι του Airfryer και πασπαλίστε με ζάχαρη. Τοποθετήστε τις φέτες μήλου στο επάνω μέρος και καλύψτε τα με τους κύκλους της ζύμης. Πιέστε προς τα κάτω, κατά μήκος του εσωτερικού άκρου του ταψιού.

 

Βάλτε τη φόρμα κέικ στο καλάθι της φριτέζας και ρυθμίστε το χρονόμετρο στα 25 λεπτά. Μετά το ψήσιμο, βάλτε ένα πιάτο πάνω από την τάρτα και αναποδογυρίστε τη. Σερβίρετέ τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό ή σος βανίλιας.

Ταρτ τατέν

Ζελέ εσπεριδοειδών με παστέλι αμυγδάλου

 

Θα προτιμούσατε ένα λιγότερο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο; Τότε, αυτό το ζελέ εσπεριδοειδών με κρούστα αμυγδάλου θα πρέπει να είναι στο μενού σας. Μουλιάστε 6 φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Καθαρίστε 4 μανταρίνια, χωρίστε τα σε φετάκια και αφαιρέστε τη λευκή φλούδα. Συλλέξτε το χυμό. Τοποθετήστε το αξεσουάρ στύφτη στην κουζινομηχανή σας και στύψτε άλλα 12 μανταρίνια και 1 λεμόνι. Ρίξτε το χυμό σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, προσθέστε 100 γραμμάρια ζάχαρη και περιμένετε μέχρι να βράσουν. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

 

Στύψτε όλο το νερό από τη ζελατίνη και διαλύστε τη στο ζεστό χυμό εσπεριδοειδών. Τοποθετήστε το τηγάνι σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να γίνει ζελέ. Αφαιρέστε με προσοχή τις φέτες μανταρινιού και τα φύλλα μέντας από το ζελέ. Τώρα, προσθέστε το ζελέ σε μια φόρμα και αφήστε το να σταθεί το ψυγείο για 2-3 ώρες.

 

Ρυθμίστε το φούρνο στους 180ºC. Χτυπήστε ένα ασπράδι αυγού με μια κουταλιά της σούπας μέλι. Έπειτα, ρίξτε μέσα 100 γραμμάρια αμύγδαλα φιλέ. Απλώστε το μείγμα σε μια λαμαρίνα και ψήστε για 15-20 λεπτά. Αφήστε το  να κρυώσει και στη συνέχεια, σπάστε σε μεγάλα κομμάτια.

 

Μετά από 2-3 ώρες, βυθίστε τον πάτο της φόρμας με το ζελέ σε ζεστό νερό και αφαιρέστε το ζελέ από τη φόρμα. Κόψτε σε κομμάτια και γαρνίρετε με κομμάτια από το παστέλι αμυγδάλου. Αυτό είναι ένα επιδόρπιο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Ζελέ εσπεριδοειδών με παστέλι αμυγδάλου

Αναζητάτε περισσότερες χριστουγεννιάτικες συνταγές; Ο Chef της Philips σας δίνει έμπνευση για τα επόμενα σπιτικά χριστουγεννιάτικα δείπνα που θα ακολουθήσουν. Καλές γιορτές!

Σχετικά προϊόντα

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.