Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Philips AVENT - Baby food allergies

Παιδικές τροφικές αλλεργίες

Αν το παιδί σας έχει κάποια τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παρερμηνεύει συγκεκριμένες τροφές ως επιβλαβείς. Η αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων.

Περίπου το 2 με 5% των παιδιών είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένες τροφές, αλλά είναι πολύ περισσότεροι οι γονείς που υποπτεύονται ότι κάποιο φαγητό προκαλεί προβλήματα στο μωρό τους. Οι τροφές που συνήθως προκαλούν προβλήματα είναι το γάλα, τα αυγά, η σόγια, το ψάρι, το σιτάρι και τα φιστίκια. Πολλά παιδιά ξεπερνούν τις τροφικές αλλεργίες μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, γι' αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείται προσεκτικά η κατάστασή τους, ώστε η ειδική διατροφή να μην συνεχιστεί πέρα από το σημείο που είναι απαραίτητη.

Philips AVENT - Baby food allergies

Παιδικές τροφικές αλλεργίες – τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργίας άμεσης εκδήλωσης μπορεί να παρουσιαστούν έως μία ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής και περιλαμβάνουν φαγούρα, εξανθήματα, εμετό, αγγειοοίδημα (σοβαρό οίδημα που προκαλείται από υγρό που συγκεντρώνεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος) και αναφυλαξία (μια αλλεργική αντίδραση σε όλο το σώμα που εμφανίζεται ξαφνικά). Οι αντιδράσεις καθυστερημένης εκδήλωσης είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν και μπορεί να εμφανιστούν ώρες ή μέρες μετά την κατανάλωση της υπαίτιας τροφής. Στα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνονται το έκζεμα, η χρόνια διάρροια, οι κολικοί, το κοιλιακό άλγος και η αργή ανάπτυξη.

Διάγνωση

Οι τροφικές δοκιμασίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διάγνωσης προκειμένου:

  • Να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη τροφή που προκαλεί τα συμπτώματα – το θετικό αποτέλεσμα θα επιβεβαιώσει την ανάγκη για αποκλεισμό αυτής της τροφής από τη διατροφή του μωρού σας.
  • Να αποδειχθεί ότι μια συγκεκριμένη τροφή δεν είναι υπεύθυνη για την αλλεργία – αν δεν εκδηλωθούν συμπτώματα, τότε η ύποπτη τροφή δεν χρειάζεται να αποφεύγεται.

Μόλις γίνει η διάγνωση, η τροφή που προκαλεί τα συμπτώματα στο μωρό σας πρέπει να αποφεύγεται τελείως. Αν θηλάζετε, θα πρέπει επίσης να αποκλείσετε τροφές από τη διατροφή σας. Ωστόσο, αν αποκλείσετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή σας, θα πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα ασβεστίου ώστε ο οργανισμός σας να παίρνει όλες τις απαραίτητες ουσίες. 

Συνιστάται να ζητήσετε συμβουλές από έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο, ώστε να διασφαλίσετε ότι το γάλα και οι τροφές απογαλακτισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν στο παιδί σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.

Αποκλεισμός της πρωτεΐνης αγελαδινού γάλακτος

Οι "άκρως υδρολυμένες βρεφικές φόρμουλες", όπως είναι γνωστές, είναι γάλα σε σκόνη όπου η πρωτεΐνη γάλακτος έχει διασπαστεί σε πολύ μικρότερα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό σας λαμβάνει πολλή πρωτεΐνη στη διατροφή του, αλλά τα μικρότερα κομμάτια δεν προκαλούν πλέον αλλεργική αντίδραση.

Αυτά τα γάλατα έχουν ασυνήθιστη γεύση. Τα μικρότερα μωρά τα αποδέχονται αρκετά εύκολα, ενώ τα μεγαλύτερα μπορεί να μην τα προτιμούν.

Άλλα γάλατα 

  • Βρεφικό γάλα σκόνη με αμινοξέα – αν δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν τη φόρμουλα
  • Σκόνη σόγιας – δεν συνιστάται σε μωρά κάτω των έξι μηνών, καθώς μπορεί να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα
  • Γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο – ιδανικό για μωρά άνω του ενός έτους
  • Γάλα βρώμης ή αμυγδάλου – όταν χρησιμοποιούνται αυτά τα γάλατα, ο διατροφολόγος συνιστά να δίνετε στο μωρό σας ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, καθώς αυτά τα γάλατα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το αγελαδινό γάλα
  • Γάλα ρυζιού – αυτό το γάλα δεν συνιστάται πλέον σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, καθώς έχει βρεθεί ότι περιέχει μικρές ποσότητες αρσενικού

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Αλλεργίες στο γάλα

Αλλεργίες στο γάλα

Βρεφικός κολικός: τι πρέπει να γνωρίζετε

Βρεφικός κολικός: τι πρέπει να γνωρίζετε

Οδηγίες για τάισμα με μπιμπερό

Οδηγίες για τάισμα με μπιμπερό

Πρώτες στερεές τροφές

Πρώτες στερεές τροφές