Philips AVENT - Common baby health complaints

Συνήθεις διαταραχές στην υγεία του μωρού

Υπάρχουν διάφορες ελαφριές νόσοι που μπορεί να επηρεάσουν τα βρέφη. Παρόλο που οι περισσότερες θεραπεύονται εύκολα, δεν παύουν να αναστατώνουν τους νέους γονείς. Ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός με τις πιο συνήθεις ανησυχίες για την υγεία του μωρού.

Philips AVENT - Common baby health complaints

Ανήσυχα μωρά και κολικοί

Πολλά βρέφη περνούν ένα διάστημα της ημέρας όπου είναι ανήσυχα και κλαίνε με νευρικότητα, αλλά δεν φαίνεται να πεινούν. Αυτό συχνά αναφέρεται ως κολικός και εκδηλώνεται συνήθως αργά το απόγευμα και το βράδυ. Συνήθως τα μωρά ξεπερνούν τους κολικούς όταν είναι περίπου πέντε μηνών.

Επειδή οι αιτίες που προκαλούν τους κολικούς είναι άγνωστες, είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας χαλαρώνοντάς το, ηρεμώντας το και κάνοντάς του μασάζ. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να βοηθήσετε το μωρό σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ανατρέξτε στην ενότητα αναφορικά με τους κολικούς .

Αναγωγή (γουλιές)

Το φαινόμενο της αναγωγής συναντάται στα περισσότερα βρέφη. Μια μικρή ποσότητα γάλακτος από το στομάχι του μωρού επανέρχεται στο στόμα του. Δεν έχει επιβλαβείς συνέπειες και τα μωρά με ήπια αναγωγή προσλαμβάνουν βάρος, αναπτύσσονται κανονικά και, τελικά, ξεπερνούν αυτό το πρόβλημα.

Εμετός

Όταν το μωρό σας κάνει εμετό, "ανεβαίνουν" μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερσιτισμό ή λοίμωξη. Αν το μωρό σας κάνει εμετούς, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Παλινδρόμηση ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αν το μωρό σας έχει παλινδρόμηση, το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει στην τραχεία, αλλά όχι πάντα στο στόμα. Αυτό προκαλεί δυσφορία στο μωρό, αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι το πρόβλημα προκαλείται λόγω παλινδρόμησης.

Η πιο σοβαρή μορφή παλινδρόμησης/εμετού ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) και μπορεί να προκαλέσει στο μωρό σας επεισόδια με πολύ δυνατό κλάμα. Η ΓΟΠΝ θεραπεύεται συνήθως με τον καιρό, αλλά συνεχίζεται κατά το πρώτο έτος της ζωής του μωρού σας ή και περισσότερο σε μερικά παιδιά.

Τα πιο μικρά και συχνά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ, γι' αυτό δίνετε στο μωρό σας μικρότερα γεύματα κάθε τρεις ώρες και όχι κάθε τέσσερις. Στα μωρά που θηλάζουν, η καλύτερη στάση και προσκόλληση μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ΓΟΠΝ.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να δίνετε στο μωρό πιο παχύρευστη τροφή (αν τρέφεται με γάλα σε σκόνη) και να συνταγογραφήσει ένα ήπιο φάρμακο κατά της παλινδρόμησης.

Μερικές φορές, η ΓΟΠΝ μπορεί να προκαλείται από δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε μια διατροφή με γάλα που δεν περιέχει πρωτεΐνες.

Διάρροια και γαστρεντερίτιδα

Η διάρροια είναι σύνηθες φαινόμενο στα μωρά, ειδικά σε όσα πονούν κατά την οδοντοφυΐα.

Κοιλόπονοι

Η γαστρεντερίτιδα οφείλεται είτε σε βακτηριακή λοίμωξη είτε σε λοίμωξη από ιό. Εκδηλώνεται πιο συχνά σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, καθώς υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες βακτηριακής μόλυνσης κατά την παρασκευή των τροφών. Τα μωρά κάτω των έξι μηνών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γαστρεντερίτιδα και στην αφυδάτωση, και μπορεί να απαιτείται η εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Η γαστρεντερίτιδα είναι σπάνια σε μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, αλλά αν μολυνθούν, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο θηλασμός, καθώς διαφορετικά μπορεί να αφυδατωθούν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να απαιτείται η προσθήκη υγρών ενυδάτωσης που χορηγούνται από το στόμα.

Η συνεχής διάρροια μετά από οξεία γαστρεντερίτιδα μπορεί να συνδέεται με προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. Αν θηλάζετε, πρέπει να συνεχίσετε το θηλασμό. Αν όμως το μωρό σας τρέφεται με γάλα σε σκόνη, μπορείτε να του δώσετε μια φόρμουλα χωρίς λακτόζη. Αν το μωρό σας βρίσκεται στο στάδιο του απογαλακτισμού, θα χρειαστείτε οδηγίες για τον αποκλεισμό τροφών που περιέχουν γάλα και λακτόζη. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να παρθούν μόνο υπό την επιτήρηση γιατρού και κατόπιν των οδηγιών διαιτολόγου.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως δυσκολία, καθυστέρηση ή πόνος στην αφόδευση (κένωση του εντέρου).

Τους πρώτους τρεις με τέσσερις μήνες, τα μωρά έχουν συχνές, χαλαρές κενώσεις ανοιχτού κίτρινου χρώματος, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την ημέρα. Μετά τους τρεις με τέσσερις μήνες, οι κενώσεις είναι λιγότερο συχνές και είναι συνηθισμένο να περνούν μερικές μέρες χωρίς το μωρό να αφοδεύσει. Όσο το μωρό είναι καλά και χαρούμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μετά την ένταξη στερεών τροφών στη διατροφή του, οι κενώσεις μπορεί να αλλάξουν σε συχνότητα και χρώμα.

Η δυσκοιλιότητα είναι σπάνια σε μωρά που θηλάζουν, αλλά αν το μωρό σας έχει δυσκοιλιότητα, τότε μπορεί να μην λαμβάνει αρκετή ποσότητα γάλακτος λόγω κακής προσκόλλησης ή στάσης θηλασμού. Συμβουλευτείτε τη μαία ή τον γιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι κρατάτε σωστά το μωρό σας και ότι πιάνει σωστά τη θηλή κατά το θηλασμό.

Η δυσκοιλιότητα είναι πιο συχνό πρόβλημα σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη. Επίσης, παρουσιάζουν συχνά δυσκοιλιότητα τα μωρά που είναι στο στάδιο μετάβασης από το μητρικό γάλα στο γάλα σε σκόνη. Μία αιτία μπορεί να είναι τα άλατα ασβεστίου στη σκόνη που μπορεί να σκληρύνουν τα κόπρανα σε ορισμένα μωρά. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

  • Υπερβολικά συμπυκνωμένη φόρμουλα
  • Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού
  • Δυσανεξία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος

Διαχείριση δυσκοιλιότητας σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη

  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας καταναλώνει επαρκή ποσότητα τροφής.
  • Φροντίστε να αραιώνετε τη φόρμουλα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Μπορεί να βοηθήσει η αλλαγή από φόρμουλα με βάση την καζεΐνη (νούμερο 2 γάλα) σε φόρμουλα με βάση τον ορό γάλακτος (νούμερο 1 γάλα).
  • Δοκιμάστε μια τροποποιημένη φόρμουλα για μικρά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα – τα λιπαρά που περιέχουν αυτές οι φόρμουλες είναι διαφορετικά.
  • Όταν έχει πολλή ζέστη, πρέπει να δίνετε στο μωρό σας περισσότερα ποτήρια με δροσερό νερό που έχετε βράσει προηγουμένως.
  • Αν το παιδί σας βρίσκεται στο στάδιο του απογαλακτισμού, βεβαιωθείτε ότι η διατροφή του είναι ισορροπημένη και περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά όπως το κουάκερ (το πίτουρο δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά).
  • Να δίνετε πάντα στο μωρό σας νερό με τα γεύματα.

Αν η δυσκοιλιότητα συνεχίζεται, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μειωμένη ανάπτυξη

Αν το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα, δεν θα αναπτυχθεί όπως αναμένεται. Τα μωρά χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους αλλά το ξαναπαίρνουν μέσα σε 10 με 14 ημέρες.

Τα μωρά που θηλάζουν και τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη έχουν ελάχιστες διαφορές στην ανάπτυξη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Τα μωρά που θηλάζουν αναπτύσσονται πιο γρήγορα τους πρώτους τρεις με τέσσερις μήνες και πιο αργά από τον πέμπτο μήνα και μετά σε σύγκριση με τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη.

Τα μωρά θα πρέπει να ζυγίζονται κάθε δύο εβδομάδες και όχι πιο συχνά, καθώς τα συντομότερα διαστήματα δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικά της ακριβούς πρόσληψης ή απώλειας βάρους.

Ενδείξεις μειωμένης ανάπτυξης:

  • Ανεπαρκής και ακανόνιστη πρόσληψη βάρους ή μηδαμινή πρόσληψη βάρους
  • Το μωρό σας είναι απαθές και κλαίει αδύναμα
  • Ανεπαρκής μυϊκός τόνος και διάταση δέρματος
  • Συμπυκνωμένα ούρα, μερικές φορές την ημέρα
  • Ακανόνιστες κενώσεις του εντέρου
  • Λιγότεροι από οχτώ σύντομοι θηλασμοί την ημέρα

Διαχείριση μειωμένης ανάπτυξης σε μωρά που θηλάζουν

  • Το μωρό σας πρέπει να τρέφεται τουλάχιστον οχτώ φορές μέσα σε 24 ώρες (και τη νύχτα).
  • Θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό μέχρι να αφήσει μόνο του το μαστό αυθόρμητα. Αν νυστάζει, αλλάξτε του πάνα για να το βοηθήσετε να ξυπνήσει και έπειτα ταΐστε το από τον δεύτερο μαστό.
  • Πρέπει να έχετε δερματική επαφή με το μωρό σας όσο το δυνατόν πιο συχνά.
  • Αντλήστε το γάλα από τους μαστούς σας μόλις το μωρό τελειώσει το θηλασμό (αν αδειάσετε πλήρως το μαστό σας, θα παράγετε περισσότερο γάλα για το επόμενο τάισμα).
  • Οι διαφορετικές στάσεις θηλασμού, όπως η στάση "κάτω από τη μασχάλη" ή η ξαπλωτή στάση, μπορεί να βοηθήσουν το μωρό σας να τρέφεται πιο αποτελεσματικά.
  • Αν το μωρό σας νυστάζει ή δεν θέλει να φάει, μπορεί να χρειαστεί να αντλείτε γάλα για κάποιο διάστημα και να του δίνετε το μητρικό γάλα με ένα κύπελλο ή μπιμπερό, μέχρι το μωρό να έχει συχνές κενώσεις κίτρινου χρώματος και να είναι σε εγρήγορση, οπότε και μπορείτε να ξαναρχίσετε το θηλασμό.
  • Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη, καθώς το άγχος μπορεί να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.

Διαχείριση μειωμένης ανάπτυξης σε μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη:

  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την κατάλληλη φόρμουλα και ότι την αραιώνετε σωστά.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος της θηλής στο μπιμπερό του μωρού σας είναι το κατάλληλο.

Αν το μωρό σας είναι πρόωρο, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε μια φόρμουλα για πρόωρα μωρά ή μια φόρμουλα υψηλής ενέργειας σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου ή του διατροφολόγου.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Παιδικές τροφικές αλλεργίες

Παιδικές τροφικές αλλεργίες

Αλλεργίες στο γάλα

Αλλεργίες στο γάλα

Οφέλη του θηλασμού στην υγεία

Οφέλη του θηλασμού στην υγεία

Τα οφέλη της άντλησης

Τα οφέλη της άντλησης

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.