Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί

Τα οφέλη της άντλησης

Το μητρικό γάλα είναι από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας. Παρόλο που μπορείτε να θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας για πολλούς μήνες, με την άντληση μπορείτε να απολαύσετε λίγη περισσότερη ελευθερία.

Philips AVENT - The benefits of expressing

Ευκολία

Η άντληση μητρικού γάλακτος εξασφαλίζει την καλύτερη και πιο θρεπτική διατροφή για το μωρό σας, ενώ σας δίνει περισσότερη ευελιξία. Μπορεί να πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά, ο σύντροφός σας μπορεί να θέλει να συμμετάσχει περισσότερο στο τάισμα του μωρού, μπορεί να θέλετε να ξεκουραστείτε λίγο παραπάνω ή να κάνετε μια νυχτερινή έξοδο.

Πρόωρα μωρά

Αν το μωρό σας είναι πολύ μικρό (πρόωρο) ή πολύ άρρωστο για να προσκολληθεί απευθείας στο στήθος, η άντληση του πρωτογάλακτος ή του μητρικού γάλακτος θα του προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παρά τα προβλήματα που το εμποδίζουν να θηλάσει.

Δυσκολία στην προσκόλληση

Αν το νεογνό δεν μπορεί να πιάσει σωστά τη θηλή, η άντληση θα σας βοηθήσει να κατεβάσετε γάλα και θα μειώσει την ανάγκη για γάλα σε σκόνη. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την προσκόλληση του μωρού στο στήθος σας, ζητήστε τη βοήθεια της μαίας σας.

Χρήση θηλάστρου

Αφού κατέβει το γάλα, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα νιώθετε άβολα και θα αισθάνεστε το στήθος σας γεμάτο, αλλά το μωρό σας δεν θα είναι έτοιμο ακόμα να θηλάσει. Αυτές τις στιγμές, το θήλαστρο μπορεί να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση. Όταν αργότερα θα ξεκινήσετε κανονικά το θηλασμό, η άντληση θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αποθέματα γάλακτος, ώστε να έχετε και αποθηκευμένο γάλα όποτε το χρειάζεστε.

Η άντληση μητρικού γάλακτος είναι μια πραγματικά εύκολη διαδικασία με λίγη εξάσκηση. Καλό είναι να περιμένετε τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, ώστε να εξοικειωθείτε πρώτα με το θηλασμό πριν ξεκινήσετε, εκτός και αν σας το συνιστά ο γιατρός σας.

Χρήση θηλάστρου

Ο πιο γρήγορος και εύκολο τρόπος για να αντλήσετε γάλα είναι με ένα ηλεκτρονικό ή χειροκίνητο θήλαστρο.

Η επιλογή του καλύτερου θηλάστρου για εσάς εξαρτάται από το πόσο συχνά έχετε σκοπό να αντλείτε γάλα και από το πόσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας.

Με τα χειροκίνητα θήλαστρα χρειάζονται περίπου 15 έως 45 λεπτά για να αντλήσετε επαρκή ποσότητα γάλακτος από τους μαστούς, ανάλογα με τον δικό σας ρυθμό ροής.

Συμβουλές και οδηγίες για την άντληση μητρικού γάλακτος

Μόλις συνηθίσετε το θήλαστρο, η διαδικασία άντλησης θα είναι πιο γρήγορη και εύκολη. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά αξίζει.

Άντληση για πρώτη φορά

Την πρώτη φορά που θα αντλήσετε μητρικό γάλα, καλό θα είναι να έχετε στη διάθεσή σας χρόνο και ηρεμία. Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ στους μαστούς σας για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσετε, ώστε να τους προετοιμάσετε κατάλληλα. Ένα βρεγμένο ζεστό βαμβακερό ύφασμα πάνω στους μαστούς θα σας βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Επίσης, για τη ροή του γάλακτος συχνά βοηθά να έχετε κοντά σας το μωρό σας, μια φωτογραφία του ή ένα ρουχαλάκι του.

Αποστείρωση

Πρέπει να αποστειρώσετε το θήλαστρο προτού ξεκινήσετε. Αν σκοπεύετε να δώσετε αυτό το γάλα στο μωρό σας αργότερα, αποθηκεύστε το σε ένα αποστειρωμένο δοχείο, με ετικέτες όπου θα αναγράφεται ευκρινώς η ημερομηνία και η ποσότητα. Μπορείτε να αποθηκεύετε το αντλημένο μητρικό γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου έως και για 24 ώρες ή στην κατάψυξη έως και για 3 μήνες.

Πότε πρέπει να γίνεται η άντληση

Πολλές μαμάδες αντλούν γάλα μία φορά κάθε πρωί αφού ταΐσουν το μωρό τους, ώστε να αποθηκεύσουν το γάλα και να το χρησιμοποιήσουν όποτε θέλουν.

Απόψυξη μητρικού γάλακτος

Για την απόψυξη του μητρικού γάλακτος ώστε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα μέσα στη μέρα (και πάντα εντός 12 ωρών), τοποθετήστε το δοχείο στο ψυγείο και αφήστε το να ξεπαγώσει σιγά-σιγά. Για άμεση χρήση, τοποθετήστε το δοχείο μέσα σε ζεστό νερό ή χρησιμοποιήστε απλώς ένα θερμαντήρα μπιμπερό και βρεφικής τροφής. Από τη στιγμή που θα ζεστάνετε το γάλα, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε εντός μίας ώρας, αλλιώς θα πρέπει να το πετάξετε. Μην το κρατάτε ποτέ για να το δώσετε στο μωρό σας αργότερα.

Πότε να εντάξετε το αντλημένο γάλα στο πρόγραμμά σας

Αν προς το παρόν θηλάζετε αποκλειστικά αλλά θέλετε να χρησιμοποιήσετε και το μπιμπερό μέσα στους πρώτους έξι μήνες, προσπαθήστε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας ένα μπιμπερό με αντλημένο μητρικό γάλα (λίγες φορές την εβδομάδα) περίπου όταν το μωρό σας είναι οχτώ εβδομάδων.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Αποθήκευση αντλημένου γάλακτος

Αποθήκευση αντλημένου γάλακτος

Οφέλη του θηλασμού στην υγεία

Οφέλη του θηλασμού στην υγεία

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού