Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Philips AVENT - Baby colic - what you need to know

Βρεφικός κολικός: τι πρέπει να γνωρίζετε

Philips AVENT - Baby colic- what you need to know

Συμπτώματα κολικών – το μωρό κλαίει

Η πιο σαφής ένδειξη ότι το μωρό σας μπορεί να υποφέρει από κολικούς είναι το συνεχές και έντονο κλάμα χωρίς προφανή λόγο.

Άλλες ενδείξεις ότι το μωρό σας μπορεί να έχει κολικό είναι οι εξής:

  • Πιο συχνό κλάμα αργά το απόγευμα ή το βράδυ, μερικές φορές μετά το τάισμα
  • Αν το πρόσωπό του κοκκινίσει ή γουρλώσει τα μάτια του
  • Αν τραβάει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά
  • Αν η κοιλιά του είναι σκληρή
  • Αν σηκώνει το κεφάλι ή τα πόδια του και έχει αέρια
  • Αν σφίγγει τις γροθιές του

Η ακριβής αιτία πρόκλησης των κολικών στα μωρά δεν είναι γνωστή, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικά για τις μαμάδες.

Πώς να αποφύγετε τους κολικούς και να ανακουφίσετε το μωρό σας

Μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων

Είναι καλύτερο να ταΐζετε το μωρό σας κάθε τρεις με τέσσερις ώρες παρά κάθε μία με δύο ώρες ως συνήθως.

Διατροφή κατά το θηλασμό

Αν θηλάζετε, ελέγξτε τη διατροφή σας για να δείτε αν καταναλώνετε πολλή ποσότητα από τις παρακάτω τροφές: μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια και λάχανο, σοκολάτα, αγελαδινό γάλα, κρεμμύδια, εσπεριδοειδή και ντομάτες. Αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν αέρια ή κολικούς στα μωρά. Αν υποπτεύεστε ένα συγκεκριμένο φαγητό, μην το φάτε για δύο μέρες για να διαπιστώσετε αν όντως επηρεάζει το μωρό σας. Αν σκέφτεστε να σταματήσετε την κατανάλωση κάποιας διατροφικής ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως τα γαλακτοκομικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τεχνική ρεψίματος

Βοηθήστε το μωρό σας να αποβάλει τα αέρια από την κοιλίτσα του πριν μετακινηθούν μέσα από το έντερο. Αν το μωρό σας τρώει γρήγορα, θα πρέπει να το βοηθάτε να ρευτεί πιο συχνά. Το μωρό είναι σημαντικό να βρίσκεται σε όρθια θέση, είτε στον ώμο σας είτε στα πόδια σας. Δοκιμάστε να χτυπήσετε απαλά την πλάτη του μωρού σας για να το βοηθήσετε να ρευτεί.

Μασάζ

Το απαλό μασάζ στην κοιλιά του μωρού μπορεί να βοηθήσει τους τεντωμένους μύες να χαλαρώσουν και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μετά από ένα ζεστό μπάνιο.

Gripe Water

Το Gripe Water είναι μια παλιομοδίτικη λύση. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι είναι δραστικό, μερικές μητέρες το χρησιμοποιούν όταν το μωρό τους έχει ένα πρόβλημα. Ζεσταίνει και χαλαρώνει την κοιλιά, ενώ είναι επίσης αντιόξινο. Το Gripe Water συνιστάται συνήθως σε μωρά άνω του ενός μήνα, αλλά πρέπει πάντα να ελέγχετε πρώτα την ετικέτα πριν από τη χρήση.

Πιο άνετη θέση

Ορισμένες θέσεις είναι χαλαρωτικές για ένα μωρό που πάσχει από κολικούς, ιδιαίτερα στην κοιλιά. Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα πάνω στο βραχίονά σας, με το κεφαλάκι του να στηρίζεται στη γωνία του αγκώνα σας και το χέρι σας ανάμεσα στα πόδια του. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε το μωρό μπρούμυτα πάνω στο μηρό σας με το κεφαλάκι του στο πλάι, κουνώντας ρυθμικά τα πόδια σας. Μην ξεχνάτε ότι όταν το μωρό σας αποκοιμηθεί, πρέπει να το γυρίσετε ανάσκελα.

Κούνημα

Μια κουνιστή καρέκλα ή μια καρέκλα με δόνηση μπορεί να είναι σωτήρια αν το μωρό σας είναι ανήσυχο τα βράδια.

Μπιμπερό κατά των κολικών

Αν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, είτε αποκλειστικά είτε περιστασιακά, επιλέξτε ένα μπιμπερό με βαλβίδα κατά των κολικών, η οποία έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνει τους κολικούς και τα συμπτώματά τους. Διαλέξτε μια θηλή με τη σωστή ροή για το μωρό σας και φροντίστε να τη γεμίζετε πάντα με γάλα πριν ταΐσετε το μωρό σας, ώστε να μην ρουφήξει αέρα.

Πιπίλες

Δώστε στο μωρό σας μια πιπίλα όταν δεν μπορεί να ηρεμήσει. Αν το μωρό σας πονάει, το πιπίλισμα θα βοηθήσει.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Συνήθεις διαταραχές στην υγεία του μωρού

Συνήθεις διαταραχές στην υγεία του μωρού

Αλλεργίες στο γάλα

Αλλεργίες στο γάλα

Σωστή διατροφή κατά το θηλασμό

Σωστή διατροφή κατά το θηλασμό

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού