Γιατί είναι υγιεινό να χρησιμοποιείτε πιπίλα


Πιπίλες

Οι πιπίλες μπορεί να είναι μικρές σε μέγεθος, αλλά προσφέρουν εξαιρετική άνεση. Δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να κατανοήσετε πώς μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας στη γνωριμία με τον κόσμο γύρω του.

Γιατί τα μωρά πιπιλίζουν;

Για να κατανοήσετε πώς μια πιπίλα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας, πρέπει αρχικά να εμβαθύνουμε στον λόγο που τα μωρά πιπιλίζουν. Ουσιαστικά, δεν μπορούν να αντισταθούν! Τα μωρά γεννιούνται με μια φυσική ανάγκη να πιπιλίζουν ό,τι μπαίνει στο στόμα τους. Όσο μεγαλώνουν, αυτό το αντανακλαστικό σταδιακά εξαλείφεται.

 

Όλα τα μωρά πιπιλίζουν το ίδιο;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν πιπιλίζουν όλα τα μωρά το ίδιο! Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι:

 

Θρεπτικό πιπίλισμα (όταν τρώνε)

Μη θρεπτικό πιπίλισμα (όταν δεν τρώνε)

 

Μια πιπίλα, όπως καταλάβατε, ανήκει στη μη θρεπτική κατηγορία.

 

Άρα ποια είναι τα οφέλη του πιπιλίσματος;

Στο θρεπτικό πιπίλισμα τα οφέλη είναι προφανή: το μωρό σας μπορεί να πίνει γάλα από το μπιμπερό ή από το στήθος.

 

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που δε φαίνονται. Αυτά είναι τα βασικά οφέλη από το θρεπτικό και το μη θρεπτικό πιπίλισμα που ίσως δε γνωρίζετε:

 

Αίσθηση ικανοποίησης

Το μωρό σας κοιμάται αμέσως μετά το τάισμα; Ή ηρεμεί όταν του προσφέρετε μια πιπίλα; Αυτό συμβαίνει επειδή το πιπίλισμα ενεργοποιεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται CCK (χολοκυστοκινίνη). Προκαλεί στο μωρό σας μια αίσθηση κορεσμού, χαλάρωσης και υπνηλίας!

 

Καλύτερη πέψη

Ο άλλος ρόλος της ορμόνης CCK είναι να βοηθάει στη λειτουργία της πέψης του μικρού σας. Επειδή το μητρικό γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, το CCK μπορεί να τα διασπάσει.

 

Καλύτερος συντονισμός

Τέλος, το μη θρεπτικό πιπίλισμα εξασκεί το μωρό σας στο συντονισμό του πιπιλίσματος, της κατάποσης και της αναπνοής. Αυτά τα τρία βήματα επιτρέπουν στο παιδί σας να τρώει αποτελεσματικά από το στήθος ή από το μπιμπερό.

 

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;

Τώρα που γνωρίζετε ότι το πιπίλισμα και η χρήση πιπίλας βοηθούν το μωρό σας, διαβάστε μερικές επιπλέον συμβουλές που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας στην ανάπτυξή του.

  • Αν δυσκολεύεστε να θηλάσετε, περιμένετε ένα μήνα προτού δώσετε πιπίλα.
  • Επειδή το πιπίλισμα κάνει το μωρό σας να αισθάνεται κορεσμό και υπνηλία, καλύτερα μην του δίνετε πιπίλα πριν το τάισμα.
  • Για τον ίδιο λόγο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την πιπίλα πριν από την ώρα του ύπνου ή μετά το τάισμα. Μόνο για όσο τη χρειάζεται το μωρό σας.
  • Όπως συμβαίνει με όλα, καλύτερα να μη βασίζεστε σε ένα μόνο πράγμα. Όσο το μωρό σας αναπτύσσεται, προσπαθήστε να του προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις για να αισθάνεται άνετα, όπως μια αγκαλιά ή ένα παιχνίδι.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιπίλες; Κάντε κλικ εδώ για να εξερευνήσετε τη σειρά.

Διαβάστε περισσότερα γι' αυτό το θέμα

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.