Ένας γρήγορος οδηγός για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος


Αποστειρωτές και θερμαντήρες μπιμπερό

Τι είναι ο χρόνος διατήρησης του μητρικού γάλακτος; Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν ζεσταίνετε το μητρικό γάλα; Δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος, έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να προετοιμάζετε και να σερβίρετε υγιεινό, θρεπτικό γάλα σε μπιμπερό κάθε φορά.

Πόσο διατηρείται το μητρικό γάλα;

 

Αρχικά, ας μάθουμε περισσότερα για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος.

 

Το μητρικό γάλα είναι αρκετά ανθεκτικό, με την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε αποστειρωμένο, αεροστεγές δοχείο και σε χαμηλή σταθερή θερμοκρασία. Η διάρκειά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το σημείο αποθήκευσης. Περιληπτικά, ισχύουν τα εξής:

 

  • Συντήρηση – έως 5 ημέρες στους 4°C ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία
  • Κατάψυξη – έως 2 εβδομάδες
  • Καταψύκτης – έως 6 μήνες
  • Θερμοκρασία δωματίου – έως 4 ώρες
 

Αν όλα αυτά σας φαίνονται πολλά για να τα θυμάστε, μην ανησυχείτε! Ο καλύτερος τρόπος για να μην μπερδευτείτε είναι να τοποθετείτε ετικέτες με την ημερομηνία σε όλα τα μπιμπερό και τα δοχεία, έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε το παλαιότερο γάλα πρώτα.

 

Φυσικά, ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί να μεταφέρετε το γάλα. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ισοθερμική τσάντα με μόνωση σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Ίσως να αναρωτιέστε αν μπορείτε να αφήσετε λίγο το γάλα να "σταθεί" και μετά να το αποθηκεύσετε. Δυστυχώς, δεν μπορείτε. Το μυστικό για να μην σπαταλάτε μητρικό γάλα είναι να το διατηρείτε σε σταθερή θερμοκρασία. Επομένως, αν σκοπεύετε να το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, κάντε το όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

 

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος του μητρικού γάλακτος;

Ας προχωρήσουμε, στο ζέσταμα του μητρικού γάλακτος.

 

Η ιδανική θερμοκρασία για να ζεστάνετε το μητρικό γάλα κυμαίνεται ανάμεσα στη θερμοκρασία σώματος και δωματίου, αν και σε μερικά μωρά αρέσει να το πίνουν λίγο κρύο.

 

Ο πιο εύκολος και ασφαλής τρόπος για να ζεστάνετε το γάλα είναι να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα μπιμπερό. Δε συνιστούμε να χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων επειδή δε ζεσταίνει ομοιόμορφα δημιουργώντας καυτά σημεία που μπορεί να κάψουν το στόμα του μωρού σας. Με τον θερμαντήρα μπιμπερό μπορείτε να ξεπαγώσετε εύκολα το γάλα και να το ζεστάνετε ομοιόμορφα, διατηρώντας την ποιότητα του γάλακτος.

 

Το κατεψυγμένο γάλα μπορεί να ξεπαγώσει σε θερμαντήρα μπιμπερό (διατηρώντας την ποιότητα του γάλακτος), στο ψυγείο, σε τρεχούμενο νερό ή μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Όταν το ξεπαγώσετε, δεν μπορείτε να το καταψύξετε ξανά.

 

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε θερμαντήρα μπιμπερό, μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Φροντίστε να δοκιμάσετε τη θερμοκρασία του μπιμπερό στο δέρμα σας πριν ταΐσετε το μωρό σας.

 

Καλό τάισμα!

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους θερμαντήρες μπιμπερό και τους αποστειρωτές; Κάντε κλικ εδώ για να εξερευνήσετε τη σειρά.

Διαβάστε περισσότερα γι' αυτό το θέμα

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.