Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Philips AVENT - Toddler food - a balanced diet

Τροφές για νήπια – μια ισορροπημένη διατροφή

Τα νήπια σπαταλούν πολλή ενέργεια και χρειάζονται μια καλή ισορροπία θρεπτικών στοιχείων και πρωτεϊνών. Ένα πλούσιο διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τροφές και από τις πέντε διατροφικές ομάδες θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας.

Philips AVENT - Toddler food - a balanced diet

1. Ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά

Αυτές οι αμυλούχες τροφές, όπως επίσης οι γλυκοπατάτες και τα αρτοσκευάσματα, είναι σπουδαίες πηγές ενέργειας και πρέπει να αποτελούν το κύριο μέρος κάθε γεύματος. Επιλέξτε ορισμένα λευκά δημητριακά και ορισμένα ολικής άλεσης.

2. Φρούτα και λαχανικά

Περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ίνες. Προσθέστε φρούτα στο πρωινό, και φρούτα και λαχανικά στα άλλα δύο κύρια γεύματα. Τα νήπια, όπως οι ενήλικες, πρέπει να τρώνε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρέσκων, κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων ή αποξηραμένων φρούτων την ημέρα.

3. Κρέας, ψάρι, αυγά, φασόλια και άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές πρωτεϊνών

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι φακές και το τόφου, που περιέχουν σίδηρο και ψευδάργυρο. Προσθέστε στα γεύματα τροφές από αυτήν την κατηγορία δύο φορές την ημέρα και λιπαρό ψάρι μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

4. Γάλα, τυρί και γιαούρτι

Προσθέστε στη διατροφή του τρεις μερίδες την ημέρα από αυτές τις τροφές. Το γάλα εξακολουθεί να είναι σημαντικό, αλλά ένα παιδί άνω του ενός έτους χρειάζεται λιγότερο γάλα σε σχέση με ένα μωρό. Τρεις κούπες γάλα περίπου 90 με 120 γρ. αρκούν. Ωστόσο, αν το νήπιο τρώει γιαούρτι και τυρί, μειώστε το γάλα που πίνει. Πρέπει να διακόπτετε το γάλα σε μπιμπερό περίπου στην ηλικία των 12 μηνών. Μετά τον πρώτο χρόνο, μπορείτε να του δίνετε μόνο αγελαδινό γάλα αντί για γάλα σε σκόνη, εκτός και αν συνεχίζετε να το θηλάζετε.

5. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη

Στα νήπια αρέσουν αυτές οι τροφές, αλλά πρέπει να καταναλώνονται στο ελάχιστο. Τα γλυκά πρέπει να προσφέρονται πάντα σε ένα από τα δύο κύρια γεύματα, αλλά μην επιτρέπετε αυτές οι τροφές να αντικαθιστούν άλλες θρεπτικές τροφές από τις άλλες διατροφικές ομάδες.

Σημείωση σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης A και D

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα παιδιά έως και πέντε ετών συνιστάται η λήψη συμπληρώματος βιταμινών A και D, καθώς δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα αυτών των βιταμινών από τις τροφές τους. Το συμπλήρωμα βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και διασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη των οστών.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Μην περιλαμβάνετε στη διατροφή γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι. Τα πρόχειρα φαγητά και τα έτοιμα γεύματα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια, εκτός και αν παρασκευάζονται ειδικά για παιδιά.

Μην δίνετε φαγητά διαίτης σε νήπια. Οι τροφές με λίγες θερμίδες δεν είναι κατάλληλες γι' αυτά, καθώς τα νήπια χρειάζονται επιπλέον θερμίδες για την ανάπτυξή τους.

Το υγιεινό, οικογενειακό φαγητό είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι θρεπτικό και οικονομικό, καθώς μπορείτε να ετοιμάζετε μεγάλες ποσότητες και έπειτα να τις χωρίζετε σε μερίδες για αποθήκευση στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Το σύστημα VIA της Philips AVENT είναι ιδανικό για αποθήκευση και σερβίρισμα του φαγητού.

Εξοικείωση με νέες γεύσεις

Το κλειδί είναι να εξάπτετε στο παιδί σας το ενδιαφέρον και να του προσφέρετε ποικιλία. Προσθέστε νέες τροφές στη διατροφή του σε μικρές μερίδες. Δώστε του να δοκιμάσει μερικές μπουκιές αντί για ολόκληρο το πιάτο. Μπορεί να χρειαστεί να του δώσετε να δοκιμάσει πολλές φορές μια νέα τροφή μέχρι να τη δεχτεί. Αυτό είναι σύνηθες, γι' αυτό μην απογοητεύεστε αλλά συνεχίστε να προσπαθείτε. Προσφέρετε στο παιδί σας πολλές τροφές που μπορεί να τρώει με τα χέρια και μην το πιέζετε ποτέ να φάει όταν δεν θέλει άλλο. 

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Εύκολες συνταγές για παιδιά

Εύκολες συνταγές για παιδιά

Επιλογές τροφών με σκληρότερη υφή για το μωρό

Επιλογές τροφών με σκληρότερη υφή για το μωρό

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού

Συνταγές για βρέφη και νήπια

Συνταγές για βρέφη και νήπια