Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί

Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί

Αν το μωρό σας κοιμάται καλά, τότε είστε τυχερές. Μπορεί όμως να υπάρχουν στιγμές που το μωρό σας χρειάζεται επιπλέον βοήθεια για να κοιμηθεί, με τα μαθήματα ύπνου.

Philips AVENT - Top tips for helping your baby sleep

Νεογέννητα

Τα νεογέννητα μωρά που είναι πιο ανήσυχα μπορεί να επωφεληθούν από την επαφή με το δέρμα σας και με πολλές αγκαλιές.

Στα νεογέννητα μωρά το κούνημα είναι πολύ χαλαρωτικό. Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, δοκιμάστε να το κουνήσετε ήρεμα στα χέρια σας, στο καροτσάκι ή στο μάρσιπο. Επίσης ο θηλασμός είναι πολύ χαλαρωτικός, γι' αυτό δοκιμάστε να το θηλάσετε ή να του δώσετε πιπίλα.

Βρεφικά μόνιτορ

Με τα βρεφικά μόνιτορ μπορείτε να ακούτε το μωρό σας από άλλο δωμάτιο, ώστε να κοιμάται ήσυχα χωρίς να αναστατώνεται από το άνοιγμα της πόρτας. Ορισμένα βρεφικά μόνιτορ διαθέτουν ενσωματωμένο θερμόμετρο δωματίου που σας ειδοποιεί όταν ο χώρος είναι πολύ ζεστός ή κρύος. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε το μωρό σας να ζεσταίνεται υπερβολικά όταν κοιμάται. Αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο και κάνει ανήσυχο ύπνο, πάρτε ένα βρεφικό μόνιτορ με ρυθμιζόμενη ευαισθησία. Έτσι δεν θα ακούτε κάθε ήχο, αλλά θα ξέρετε πότε το μωρό σάς χρειάζεται.

Αυτοχαλάρωση

Δοκιμάστε να αφήσετε το μωρό σας να ηρεμήσει από μόνο του μετά τις πρώτες εβδομάδες. Βάλτε το μωρό σας στην κούνια όταν έχει νυστάξει και χαλαρώσει, και λογικά θα αποκοιμηθεί σχετικά εύκολα. Αν κοιμηθεί, δεν χρειάζεται να επιστρέψετε μέχρι το επόμενο τάισμα. Ωστόσο, αν ξυπνήσει μπορεί να επιστρέψετε για να το ηρεμήσετε.

Νανουρίσματα

Τα νανουρίσματα μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί ξανά. Αν το βρεφικό μόνιτορ έχει μονάδα γονέα, μπορείτε να τραγουδάτε ή να του παίζετε τα νανουρίσματα μέσω της συσκευής. Η λειτουργία ομιλίας γονέα σάς δίνει τη δυνατότητα να καθησυχάζετε το μωρό σας χωρίς να πηγαίνετε στο δωμάτιό του. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο για την εκπαίδευση του μωρού στον ύπνο, ενώ ταυτόχρονα το μωρό θα ξέρει ότι είστε κοντά του.

Νυχτερινό φωτάκι

Το νυχτερινό φωτάκι ηρεμεί τα περισσότερα παιδιά και είναι χρήσιμο όταν θέλετε να ελέγξετε ότι το μωρό σας είναι καλά μέσα στο σκοτάδι. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νυχτερινό φωτάκι στο βρεφικό μόνιτορ για να μην αναστατώσετε το μωρό σας.

Υπνόσακοι

Ένας ειδικός υπνόσακος για μωρά είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για τα σεντόνια και τις κουβέρτες, καθώς το μωρό δεν μπορεί να ξεσκεπαστεί. Οι υπνόσακοι είναι διαβαθμισμένοι σε μονάδες tog για τις διαφορετικές εποχές και διατηρούν σε σταθερό επίπεδο τη θερμοκρασία του μωρού όταν κοιμάται.

Πρόγραμμα ύπνου

Τα μωρά και οι γονείς επωφελούνται πραγματικά από ένα πρόγραμμα ύπνου μετά τους δύο ή τρεις μήνες. Νωρίς το απόγευμα, κάντε στο μωρό σας ένα μπάνιο, ένα γρήγορο μασάζ, δώστε του γάλα ή πείτε του ένα χαλαρωτικό τραγουδάκι. Από τους έξι μήνες και μετά, πείτε του ένα παραμύθι και δώστε του ένα λούτρινο ζωάκι.

Γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα, ταΐζοντάς το καλά και τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ χαμηλώστε τα φώτα, αποφύγετε τα ερεθίσματα μπορεί να ξεσηκώσουν το μωρό και αλλάξτε του την πάνα μόνο αν είναι απαραίτητο.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Προβλήματα ύπνου στα νήπια

Προβλήματα ύπνου στα νήπια

Η σπουδαιότητα του ύπνου

Η σπουδαιότητα του ύπνου

Καθιέρωση ενός προγράμματος για το μωρό σας

Καθιέρωση ενός προγράμματος για το μωρό σας

Συμβουλές για την καθιέρωση ενός προγράμματος στο μωρό

Συμβουλές για την καθιέρωση ενός προγράμματος στο μωρό