Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Philips AVENT - A baby routine that works for you

Καθιέρωση ενός προγράμματος για το μωρό σας

Ο ερχομός ενός μωρού είναι ένα γεγονός που σας αλλάζει τη ζωή. Οι πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι λίγο δύσκολες, καθώς τόσο εσείς όσο και το μωρό σας προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή. Μετά από λίγο, η δημιουργία μιας ρουτίνας θα βοηθήσει και τους δυο σας.

Philips AVENT - A baby routine that works for you

Η φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να είναι αποθαρρυντική και κουραστική, ακόμα και αν το μωρό σας κοιμάται τις περισσότερες ώρες. Και μετά υπάρχει και το τάισμα! Κατά μέσο όρο, ένα νεογέννητο πρέπει να τρώει κάθε τρεις ώρες. Επίσης μπορεί να σας πάρει χρόνο μέχρι να μάθετε στο μωρό σας να διαχωρίζει τη μέρα και τη νύχτα, οπότε σε αυτό το πρώιμο στάδιο δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα για το μωρό. Απλώς συγκεντρωθείτε στο να γνωρίσετε το μωρό σας, να εξοικειωθείτε με το θηλασμό, να ξεκουράζεστε και να προσέχετε τον εαυτό σας.

Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα για το μωρό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, ενώ βοηθάει και το μωρό να νιώθει πιο ασφαλές. Τα περισσότερα μωρά αισθάνονται πιο άνετα όταν ξέρουν πότε είναι η ώρα να παίξουν, να φάνε ή να κοιμηθούν. Επίσης, οι μητέρες είναι ωραίο να ξέρουν ότι κάποιες στιγμές έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους.

Το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος όταν πρόκειται για το πρόγραμμα ενός μωρού. Το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό. Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για τις ώρες του ύπνου. Νωρίς το απόγευμα, όταν το μωρό σας είναι περίπου δύο με τριών μηνών, κάντε το μπάνιο, κάντε του ένα γρήγορο μασάζ, ταΐστε το και τραγουδήστε του ένα χαλαρωτικό τραγουδάκι ή ένα νανούρισμα. Όταν το μωρό σας γίνει έξι μηνών, μπορείτε να του πείτε ένα παραμύθι και να του δώσετε ένα λούτρινο ζωάκι. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το μωρό σας να κοιμάται περισσότερο τα βράδια ταΐζοντάς το τακτικά μέσα στην ημέρα, χαμηλώνοντας τα φώτα, αποφεύγοντας τα ερεθίσματα που μπορεί να το ξεσηκώνουν και αλλάζοντάς του πάνα μόνο αν είναι απαραίτητο. Οι καλές συνήθειες ύπνου θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τόσο τους γονείς όσο και το παιδί.

Πιπίλες

Η πιπίλα μπορεί επίσης να βοηθήσει το μωρό να ηρεμήσει. Τα μωρά έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένο το ένστικτο του θηλασμού και αυτό το απλό πιπίλισμα λειτουργεί ως φυσικό χαλαρωτικό. Επιλέξτε μια ορθοδοντική πιπίλα που βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών. Μην ξεχνάτε να αποστειρώνετε τις πιπίλες τακτικά, ειδικά όποτε πέφτουν στο πάτωμα.

Βρεφικά μόνιτορ

Ενώ συνιστάται το μωρό να κοιμάται στο δωμάτιό σας τους πρώτους έξι μήνες σε μια ξεχωριστή κούνια, θα υπάρξουν φορές που δεν θα είστε στο ίδιο δωμάτιο. Ένα καλό βρεφικό μόνιτορ μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε το μωρό σας χωρίς να τρέχετε στο δωμάτιο όποτε ακούτε ένα θόρυβο. Έτσι μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει να ηρεμεί μόνο του, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα το βοηθήσει να αποκτήσει καλές συνήθειες ύπνου.

Δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες

Να θυμάστε πάντοτε ότι δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο με κανόνες για το πρόγραμμα του μωρού. Το μωράκι σας είναι ξεχωριστό και μπορεί να χρειαστείτε λίγο χρόνο μέχρι να βρείτε ένα πρόγραμμα που να βολεύει και τους δυο σας. Ορισμένοι γονείς προτιμούν ένα σταθερό πρόγραμμα, ενώ άλλοι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τις καταστάσεις χωρίς αυτό. Πρόκειται για το μωρό σας και την προσωπική σας περίοδο σαν γονείς. Ακολουθήστε τα ένστικτά σας και μην φοβάστε να ζητήσετε συμβουλές αν τις χρειάζεστε.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Συμβουλές για την καθιέρωση ενός προγράμματος στο μωρό

Συμβουλές για την καθιέρωση ενός προγράμματος στο μωρό

Συμβουλές για γεύματα νηπίων

Συμβουλές για γεύματα νηπίων