Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Philips AVENT - Teething: your baby's first teeth

Οδοντοφυΐα: τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας

Τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας ξεκινούν να αναπτύσσονται πριν ακόμα αυτό γεννηθεί. Όταν το μωρό είναι περίπου έξι με εννέα μηνών, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δόντια στα ούλα.

Philips AVENT - Teething: your baby's first teeth

Τα πρώτα δόντια του μωρού είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στο μέσο της κάτω γνάθου. Θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μπροστινά δόντια στην κάτω γνάθο, τα μπροστινά δόντια στην άνω γνάθο και οι κάτω κοπτήρες σε κάθε πλευρά. Συνήθως τα μωρά έχουν μια πλήρη οδοντοστοιχία 20 νεογιλών δοντιών μέχρι την ηλικία των 2½ ετών.

Μερικά μωρά εμφανίζουν πολύ λίγες ενδείξεις ή συμπτώματα οδοντοφυΐας, ενώ για άλλα είναι μια πιο επίπονη εμπειρία. Όταν το μωρό σας βγάζει δόντια, τα ούλα του γίνονται κόκκινα και το ένα μάγουλο μπορεί να κοκκινίσει. Επίσης, μπορεί να του τρέχουν τα σάλια, να τρίβει τα ούλα του και να μασουλάει πολύ ή να είναι απλώς νευρικό. Μην ανησυχείτε: μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με πολλούς τρόπους να ανακουφιστεί κατά την οδοντοφυΐα.

Συμβουλές για την οδοντοφυΐα του μωρού

  • Να αγκαλιάζετε πιο πολύ το μωρό σας για να το κάνετε να αισθάνεται καλύτερα.
  • Δώστε στο παιδί σας κάτι σκληρό να μασάει.
  • Οι δακτύλιοι οδοντοφυΐας που μπαίνουν στο ψυγείο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικοί.
  • Τα τζελ οδοντοφυΐας με τοπική αναισθητική δράση μπορούν να ανακουφίσουν σε κάποιο βαθμό τον πόνο στα ευαίσθητα ούλα (αυτά τα τζελ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μωρά κάτω των τεσσάρων μηνών).
  • Τα παυσίπονα παρακεταμόλης χωρίς ζάχαρη, που παρασκευάζονται ειδικά για βρέφη και παιδιά, μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Να ακολουθείτε τις οδηγίες για την ηλικία του παιδιού σας.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί

Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί

Συμβουλές για γεύματα νηπίων

Συμβουλές για γεύματα νηπίων