Η αναμονή για την πρώτη κλωτσιά του μωρού σας μπορεί να είναι μια συναρπαστική, αλλά και αγχωτική περίοδος. Το μικρό σας θα ξεκινήσει να κινείται περίπου από την 8η εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να κερδίσει βάρος για να νιώσετε τις πρώτες μικρές κλωτσιές.
Συνήθως θα παρατηρήσετε τις πρώτες κινήσεις του μωρού σας περίπου στις 18-20 εβδομάδες, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τη θέση του πλακούντα σας και με το αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη.
Οι πρώτες κινήσεις του μωρού σας μπορεί να μοιάζουν με μπουρμπουλήθρες ή με πεταλούδες στο στομάχι σας, οπότε μπορεί εύκολα να τις μπερδέψετε με κάτι άλλο. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και γίνεται πιο δυνατό, οι μικρές τουμπίτσες θα αντικατασταθούν με κανονικές κλωτσιές, όταν θα τεντώνεται για να βολευτεί πιο άνετα.
Το μωρό σας θα είναι ενεργό και θα ξεκουράζεται εναλλάξ, πολλές φορές. Πολύ συχνά το πρόγραμμά του δεν θα ακολουθεί το δικό σας, και μπορεί να ανακαλύψετε ότι ξύπνησε και αποφάσισε να ξεκινήσει τα ακροβατικά ακριβώς τη στιγμή που εσείς έχετε ξαπλώσει για να κοιμηθείτε. Η πρώτη φορά που θα αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται, θα είναι η στιγμή που θα αισθανθείτε την εγκυμοσύνη σας πιο αληθινή. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δεθείτε με το μωρό σας, καθώς εκείνο θα ανταποκρίνεται στη φωνή και στο άγγιγμά σας. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για τον σύντροφο, τους φίλους και την οικογένειά σας, που θα επικοινωνούν με την κοιλιά σας για να νιώσουν αυτές τις πολύτιμες κλωτσιές.
Ναι. Με τον καιρό θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε το μοτίβο κινήσεων του μωρού σας, από τις πρωινές τούμπες μετά το πρωινό μέχρι τον απογευματινό του υπνάκο καθώς θα νανουρίζεται από τις κινήσεις σας.
Η εφαρμογή μας Kick Counter μπορεί να σας βοηθήσει να μετρήσετε εύκολα και γρήγορα τις κινήσεις του μωρού σας για να μάθετε την καθημερινή ρουτίνα του.
Από τις 28 εβδομάδες, οι γιατροί και οι μαίες συνιστούν να αρχίσετε να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας και να συζητάτε τυχόν αλλαγές με τον γιατρό σας.
Οποιαδήποτε αλλαγή στις συνηθισμένες κινήσεις του μωρού σας –είτε μείωση, είτε αύξηση– θα πρέπει να τη συζητάτε αμέσως με τον γιατρό σας. Μην περιμένετε μέχρι το επόμενο ραντεβού σας. Από την Ομάδα Health & Parenting
Συζητώντας τις ανησυχίες σας, θα λαμβάνετε την υποστήριξη και τις συμβουλές που θέλετε για να νιώσετε σιγουριά.
Μπορεί να σας ζητηθεί να πάτε για μια παρακολούθηση – μια αρκετά συνηθισμένη πρακτική. Θα ακούσουν τον χτύπο της καρδιάς του μωρού και θα σας προτείνουν να κάνετε έναν υπέρηχο για να ελέγξουν τη θέση του. Τις περισσότερες φορές, όλα είναι εντάξει, αλλά είναι πάντα καλύτερο να ελέγχετε.
You are about to visit a Philips global content page
Continue