Τροφή για εσάς και το μωρό σας στην εγκυμοσύνη

 

Η τροφή που βάζετε στο σώμα σας είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ασφάλεια τη δική σας και του μωρού σας. Ωστόσο, μπορεί να πελαγώσετε στην προσπάθεια να μάθετε τι πρέπει να τρώτε και τι όχι. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για να σας διευκολύνουμε λιγάκι.

 

Περισσότερο από αυτά….

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεστε περισσότερο από άλλα. Οι τιμές Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης που προτείνει το Υπουργείο Υγείας των Η.Π.Α. μπορούν να σας προφυλάξουν από τις υπερβολές. Παρακάτω θα βρείτε μερικά θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας:

 

  • Χολίνη (ελάχιστη Σ.Η.Π. 450 mg)
  • Εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (Σ.Η.Π.) (τουλάχιστον 200 mg)
  • Κάλιο (ελάχιστη Σ.Η.Π. 4.700 mg)
  • Ριβοφλαβίνη (ελάχιστη Σ.Η.Π. 1,4 mg)
  • Βιταμίνη Β6 (ελάχιστη Σ.Η.Π. 1,9 mg)
  • Βιταμίνη Β12 (ελάχιστη Σ.Η.Π. 2,6 mcg)
  • Βιταμίνη C (ελάχιστη Σ.Η.Π. 85 mg)
  • Βιταμίνη D (ελάχιστη Σ.Η.Π. 15 mcg)
  • Ψευδάργυρος (ελάχιστη Σ.Η.Π. 11 mg)

Γεμίστε τη διατροφή σας με αυτά...

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα χρειαστείτε περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο για την ενδυνάμωση των ιστών και των οστών του μωρού σας, καθώς και φολικό οξύ που μπορεί να προστατεύσει το μωρό σας από γενετικές ανωμαλίες. Ο σίδηρος είναι εξίσου σημαντικός, καθώς βοηθάει στη μεταφορά οξυγόνου προς το μωρό σας. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, παρακάτω θα βρείτε μερικά είδη τροφών που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη σας.

 

Προϊόντα ολικής άλεσης

 

Η κατανάλωση ψωμιού και δημητριακών ολικής άλεσης αυξάνει τα επίπεδα φολικού οξέος και σιδήρου στο σώμα σας, ενώ αυτά τα προϊόντα διαθέτουν επίσης περισσότερες ίνες σε σχέση με το λευκό ψωμί και ρύζι. Τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης είναι όλα ωφέλιμα. 

Όσπρια

 

Τα όσπρια είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, οι ίνες, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ και ο σίδηρος. Δοκιμάστε σόγια, φακές, μαυρομάτικα φασόλια, ρεβίθια, κόκκινα και λευκά φασόλια, γίγαντες και μαυροφάσουλα.


Αυγά

 

Τα αυγά περιέχουν επίσης πλήθος σημαντικών πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών, ενώ περιέχουν και χολίνη, η οποία βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Επιδιώξτε να εντάξετε τα αυγά στη διατροφή σας στην εγκυμοσύνη, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μαγειρεμένα και αποφύγετε εντελώς τα άβραστα ή ωμά αυγά.

Μούρα

 
Τα μούρα είναι μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο και ίνες. Επιλέξτε τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Σολομός

 

Ο σολομός, ο άπαχος τόνος και η πέστροφα είναι όλα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β και πρωτεΐνη. Ωστόσο, μην κάνετε υπερβολές, καθώς υπάρχουν όρια στην ποσότητα που μπορείτε να φάτε κάθε εβδομάδα. Τα ψάρια που είναι υψηλά σε υδράργυρο πρέπει να αποφεύγονται, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το πλακολεπιδόψαρο (εντοπίζεται κυρίως στον κόλπο του Μεξικού) και το σκουμπρί. Αν τρώτε πολλά θαλασσινά, ζητήστε από το γιατρό σας να σας πει τι είναι υγιεινό για εσάς και το μωρό σας.

 

Βεβαιωθείτε πώς ό,τι τρώτε είναι καλά μαγειρεμένο και αποφύγετε τις τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί αρκετά. Με αυτές τις μικρές διατροφικές αλλαγές, θα μπορείτε να μείνετε υγιείς εσείς και το μωρό σας.

 

Από την Ομάδα Health & Parenting

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.