Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

Δυσκολίες στο τάισμα των νηπίων

Η επιλεκτική διατροφική συμπεριφορά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ταΐσματος. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το στάδιο της επιλεκτικής διατροφής είναι απλώς μια παροδική φάση στην ανάπτυξη του νηπίου.

Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

Ορισμένα νήπια είναι πιο επιλεκτικά σε σχέση με άλλα. Ένα παιδί με έντονη επιλεκτική διατροφική συμπεριφορά μπορεί και να είναι μέλος μιας οικογένειας που αποτελείται από δύο ή περισσότερα παιδιά. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι γονείς αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, ένα νήπιο μπορεί να γίνει αισθητά επιλεκτικό με τη διατροφή του. Ωστόσο, υπάρχουν νήπια που εξακολουθούν να τρώνε καλά σε αυτήν τη φάση και οι γονείς τους δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει αυτό το στάδιο ανάπτυξης.

Αν το παιδί σας είναι πολύ επιφυλακτικό στη δοκιμή νέων τροφών, είναι πιθανό να χάσετε την υπομονή σας. Να θυμάστε ότι δεν φταίει το παιδί που είναι επιφυλακτικό με τις νέες τροφές και η αντίδρασή σας μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα, όπως:

  • Να περιμένετε το παιδί σας να φάει περισσότερο απ' όσο χρειάζεται.
  • Να δείχνετε ανήσυχοι στις ώρες φαγητού.
  • Να μην διαχειρίζεστε σωστά τα γεύματα.
  • Να περιμένετε το παιδί να πάρει περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό σε αυτήν την ηλικία.

Τα καλά νέα είναι ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην προσχολική ηλικία συχνά βελτιώνονται σημαντικά μόλις αρχίσουν να τρώνε με άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο.

Συμβουλές για γονείς που ανησυχούν ότι το παιδί τους δεν τρώει αρκετή ποσότητα φαγητού

Διαγράμματα ανάπτυξης

Ζητήστε από τον παιδίατρο να ζυγίσει και να μετρήσει το ύψος του παιδιού σας με ακρίβεια σε βαθμονομημένη ζυγαριά και σημειώστε τις μετρήσεις σε διαγράμματα ανάπτυξης. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αναπτύσσεται κανονικά και η μικρή ποσότητα φαγητού που καταναλώνει επαρκεί.

Ημερολόγιο φαγητού

Καταγράψτε όλες τις στερεές και υγρές τροφές που καταναλώνει το παιδί σας. Έπειτα, συμβουλευτείτε ένα διατροφολόγο για να αξιολογήσει αν επαρκούν και να διαπιστώσει αν το παιδί σας χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων για να αντισταθμιστεί κάποια έλλειψη.

Κορεσμός με υγρές τροφές

Ελέγξτε την ποσότητα των υγρών τροφών που καταναλώνει το παιδί σας. Ορισμένα νήπια προτιμούν τις υγρές τροφές από τις στερεές, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα κορεσμού από τις υγρές τροφές. Περίπου έξι με οχτώ υγρές τροφές των 90 με 120 ml επαρκούν. Αν εξακολουθείτε να δίνετε στο παιδί σας υγρές τροφές σε μπιμπερό, τότε μπορεί να φουσκώνει και να μην έχει αρκετή όρεξη για φαγητό.

Σνακ

Ορισμένα νήπια αρνούνται να φάνε φαγητό γιατί προτιμούν τα σνακ, τα οποία συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Αν αφήνετε το παιδί σας να καταναλώνει πολλά σνακ, τότε δεν υπάρχει κίνητρο για να φάει ένα σωστό γεύμα. Επομένως, δοκιμάστε να μειώσετε τα σνακ σε δύο την ημέρα και κάντε τα πιο θρεπτικά (τα φρούτα ή τα μικρά σάντουιτς είναι πολύ καλές επιλογές).

Χρόνος

Περιορίστε την ώρα του φαγητού σε 20 με 30 λεπτά και προσφέρετε πάντα στο παιδί σας ένα φαγητό που είστε σίγουροι ότι θα φάει.

Διαχείριση πολύ επιλεκτικής διατροφικής συμπεριφοράς

Η συνεπής προσέγγιση στο φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντική, γι' αυτό και όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί σας (π.χ. συγγενείς και νταντάδες) πρέπει να ακολουθούν την ίδια τακτική. Κανένας δεν πρέπει να φοβερίζει ή να εξαναγκάζει το παιδί να τρώει συγκεκριμένα φαγητά. Αν το παιδί αρνηθεί να φάει ένα φαγητό κατά το γεύμα, απλώς πάρτε το από μπροστά του χωρίς σχόλιο. Μην το αντικαταστήσετε με περισσότερο φαγητό πριν από το επόμενο προγραμματισμένο σνακ ή γεύμα.

Απλές στρατηγικές για γονείς

  • Προσφέρετε μικρά γεύματα και σνακ με σωστή χρονική απόσταση μεταξύ τους.
  • Στην αρχή δίνετε στο παιδί τροφές που ξέρετε ότι του αρέσουν.
  • Ορίστε ένα χρονικό όριο για τις ώρες φαγητού, π.χ. 30 λεπτά.
  • Επαινέστε το παιδί σας, ακόμα και αν φάει πολύ μικρή ποσότητα φαγητού.
  • Στο τέλος του γεύματος πάρτε το πιάτο με το φαγητό που έχει περισσέψει χωρίς να κάνετε κάποιο σχόλιο.
  • Μην συζητάτε με άλλους για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας μπροστά του.
  • Μην καλοπιάνετε ή εξαναγκάζετε το παιδί σας να φάει.
  • Παραμείνετε ήρεμοι.

Διατροφικές ιδιοτροπίες που διαρκούν

Είναι πολύ λίγα τα παιδιά που δεν ξεπερνούν αυτήν τη φάση και συνεχίζουν να περιορίζουν τις τροφές που καταναλώνουν σε όλη την παιδική τους ηλικία. Όμως, αν το παιδί σας τρώει αρκετό φαγητό που του αρέσει για να διατηρεί την ενέργειά του και παίρνει συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, η ανάπτυξή του θα συνεχιστεί κανονικά.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Στάδια του απογαλακτισμού

Στάδια του απογαλακτισμού

Απογαλακτισμός του μωρού σας

Απογαλακτισμός του μωρού σας

Συμβουλές για γεύματα νηπίων

Συμβουλές για γεύματα νηπίων

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού

Αποστείρωση προϊόντων για το τάισμα του μωρού

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Ο ιστοτοπός μας εμφανίζεται καλύτερα με την τελευταία έκδοση του Microsoft Edge, του Google Chrome ή του Firefox.