Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Φροντίδα για τη μητέρα και το παιδί
Philips AVENT - Top tips for establishing a baby routine

Συμβουλές για την καθιέρωση ενός προγράμματος στο μωρό

Philips AVENT - Top tips for establishing a baby routine

Το πρόγραμμα του μωρού μπορεί να είναι όσο χαλαρό ή αυστηρό θέλετε

Ένας καλός ορισμός για το πρόγραμμα είναι η οργάνωση της ημέρας του μωρού με τρόπο τέτοιο, ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι εσείς και το μωρό σας θα ξέρετε πάνω-κάτω πώς θα κυλήσει η μέρα, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας και να είναι το παιδί σας χαρούμενο.

Εξοικειωθείτε πρώτα με τις διάφορες ανάγκες πριν τις συνδυάσετε σε ένα πρόγραμμα

Αρχικά πρέπει να εξοικειωθείτε με το θηλασμό. Το έγκαιρο, συχνό και καλό τάισμα τις πρώτες εβδομάδες εξασφαλίζει μια καλή ροή γάλακτος για το μωρό σας. Στην αρχή τα μωρά πρέπει να τρέφονται συχνά και όποτε το ζητούν. Αργότερα, αν ενθαρρύνετε το μωρό σας να παίρνει ένα πλήρες γεύμα κάθε φορά που θηλάζει, τα διαστήματα μεταξύ των ταϊσμάτων θα αραιώσουν. Έτσι, η ρουτίνα θα γίνει πιο εύκολη και δεν θα επηρεαστεί η ροή του γάλακτος.

Οι καλές συνήθειες ύπνου είναι σημαντικές για ένα πετυχημένο πρόγραμμα

Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσετε πρώτα καλές συνήθειες ύπνου και μετά να ξεκινήσετε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα. Είναι σημαντικό να μάθετε στο μωρό σας να κοιμάται σωστά, όχι μόνο προς χάριν του προγράμματος αλλά και για την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας.

Ξεκινήστε τη μέρα με ένα τάισμα όταν το μωρό σας ξυπνήσει

Το μωρό σας μπορεί να είναι έτοιμο για τον πρώτο του υπνάκο μία ή δύο ώρες αφού ξυπνήσει το πρωί, ανάλογα με την ηλικία.

Προγραμματίστε ένα τακτικό μπανάκι νωρίς το βράδυ

Όταν το μωρό σας είναι περίπου δύο με τριών μηνών, ένα μπάνιο, ένα μασάζ, ένα τάισμα, ένα οικείο χαλαρωτικό νανούρισμα και μια αλλαγή στο περιβάλλον θα του υποδείξουν ότι ήρθε η ώρα του ύπνου. Συν τοις άλλοις, είναι ένας υπέροχος τρόπος για να τελειώσετε τη μέρα σας.

Κρίνετε πότε το μωρό σας είναι κουρασμένο

Ένα μωρό κάτω των έξι μηνών παραμένει ξύπνιο συνήθως για 90 λεπτά το πολύ. Με γνώμονα αυτό, θα ξέρετε περίπου πότε το μωρό σας είναι κουρασμένο. Το μωρό σας μπορεί να δυσκολεύεται να ηρεμήσει αν το προτρέψετε να κοιμηθεί πιο νωρίς ή πιο αργά. Τα νεογέννητα μωρά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους μένουν ξύπνια μόνο για να φάνε (45 με 60 λεπτά το πολύ) και μετά κοιμούνται ξανά.

Ώρες ταΐσματος

Αν το διάστημα μεταξύ των ταϊσμάτων είναι τρεις με τέσσερις ώρες, προγραμματίστε τα γεύματα νωρίς το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, νωρίς το βράδυ και αργά το βράδυ. Αφήστε το μωρό να ξυπνάει από μόνο του τις νύχτες για να φάει.

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να παίζει και να μένει ξύπνιο για κάποιο διάστημα μετά τα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας

Αυτό μπορείτε να το κάνετε όταν το μωρό σας αρχίζει να δείχνει μια φυσική εγρήγορση (όταν είναι περίπου τριών εβδομάδων). Αρχικά, μπορείτε να του μιλάτε και να του τραγουδάτε όσο του αλλάζετε την πάνα. Γύρω στους τρεις μήνες, στα περισσότερα μωρά αρέσει να περνούν χρόνο σε ένα πάπλωμα-γυμναστήριο, σε ένα κουνιστό καρεκλάκι, στο καροτσάκι ή στα πόδια σας, πριν κοιμηθούν.

Στα μωρά αρέσει η συνέπεια, η άνεση και η ασφάλεια που προσφέρει το πρόγραμμα

Αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα, το μωρό σας λογικά δεν θα κουράζεται υπερβολικά, δεν θα γκρινιάζει και δεν θα κλαίει.

Αν θηλάζετε…

Θα πρέπει να φροντίζετε να ταΐζετε το μωρό σας μόνο όταν μοιάζει να το έχει ανάγκη, όποιο και αν είναι το πρόγραμμα που ακολουθείτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε σωστή ροή γάλακτος και θα ικανοποιείτε τις ανάγκες του μωρού σας για γάλα. Τα εκτός προγράμματος μικρά σνακ ή γεύματα δεν θα επηρεάσουν καθόλου το πρόγραμμά σας.

Έχετε υπόψη ότι οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτά τα άρθρα είναι γενικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύουν των συμβουλών που θα σας δώσουν οι επαγγελματίες υγείας. Αν εσείς, η οικογένεια ή το παιδί σας παρουσιάζετε συμπτώματα ή πάσχετε από παθήσεις που είναι σοβαρές ή δεν υποχωρούν, ή αν χρειάζεστε ειδικές ιατρικές συμβουλές, ζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού. Η Philips AVENT δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημία ενδέχεται να προκληθεί ως αποτέλεσμα της χρήσης των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο.

Σχετικά προϊόντα

Σχετικές οδηγίες

Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί

Συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί

Προβλήματα ύπνου στα νήπια

Προβλήματα ύπνου στα νήπια

Η σπουδαιότητα του ύπνου

Η σπουδαιότητα του ύπνου

Τροφές για νήπια – μια ισορροπημένη διατροφή

Τροφές για νήπια – μια ισορροπημένη διατροφή